Imádság és életszentség

 

A lelki élet mesterei egyenesen arra hívják fel a figyelmet: meg kell tisztítani a szívet, hogy az imádság révén kegyelemmel töltekezhessen. Ha már eleve telve van az ember szíve-lelke mindenféle ocsmánysággal, hogyan férne bele Isten kegyelme?

Másrészt az imádság az erények királynője, amint azt atyáink tanítják. Ez azt jelenti, hogy uralja a többi erényt, segíti kibontakoztatásukat. Sőt táptalajt ad nekik. Ugyanis az imádság élő kapcsolat az élő Istennel, amelynek révén az „istenes élet” egyre jobban kiteljesedhet az emberben. Aranyszájú Szent János azt tanítja, hogy „az imádság megöntözi a lelket kegyelemmel, s ezáltal megszenteli az embert”. Egy újkori orosz lelkiatya, Remete Szent Teofán szerint „az imádság a lelki élet barométere”. Jelez a lélek felé, amint a barométer a hajósoknak megmutatja a jó vagy éppen rossz idő közeledtét. Ha könnyedén tudunk imádkozni, akkor bizonyára a kegyelem állapotában vagyunk. Ha viszont nehezen megy az imádság, akkor meg kell vizsgálnunk, mi zárja el a kegyelem felénk áradásának útját.


A bizánci egyházban a teljes zsolozsma elvégzése esetén naponta öt alkalommal imádkozzuk a Ki minden időben kezdetű imádságot. Nagyböjtben többször is. Ez világosan kifejezésre juttatja az imádság és az életszentség kapcsolatát. Így fordulunk benne Istenhez: „Jóságod által igazgasd életünket törvényeid megtartására. Szenteld meg lelkünket, és tisztítsd meg testünket, igazgasd gondolatainkat, tedd bölccsé és józanná értelmünket, és ments meg minket minden aggódástól, bajtól, fájdalomtól és lelki szenvedéstől.” Mindezeken túl azért azzal is tisztában kell lennünk, hogy maga az imádság nem teremti meg az életszentségünket. Az imádság és a cselekedetek nagyon is összetartoznak! Nem véletlenül beszél erről oly hatásosan az Úr Jézus is: „Nem mindenki, aki mondja nekem: Uram, Uram, jut be a mennyek országába, hanem csak az, aki mennyei Atyám akaratát cselekszi” (Mt 7,21). Imádság nélkül tehát nem képzelhető el életszentség, csak az erények gyakorlásával együtt. Az életszentség pedig egyre több imádságot eredményez.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .