Ima a roma áldozatokért

Farkas Flórián hangsúlyozta, hogy miközben a cigányság a kezdetektől őrzi az áldozatok emlékét, a nemzetközi köztudatba csak jóval később került be a cigány holokauszt tragédiája. A faji okok miatt meghurcoltakra és megsemmisítettekre nem azért kell újra és újra emlékezni, hogy a sebeket feltépjük, hanem azért, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló szörnyűség.

Az izraeli nagykövet ugyancsak a gyűlölet elutasítására és az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet. Úgy tűnik, hogy hetven év elteltével sokan elfelejtették vagy nem akarják tudomásul venni a Harmadik Birodalom embertelen ideológiájának ma is fel-felbukkanó, romboló hatását. Többek között ezért is fontos a zsidók és cigányok közös kiállása a gyűlöletkeltés a rasszizmus ellenében – hangsúlyozta.


Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek homíliájában így fogalmazott: „Meghajtjuk fejünket a szenvedők és az áldozatok méltósága előtt, imádkozunk az elhunytakért. De nem elégedhetünk meg azzal, hogy csak a múltba tekintsünk, ezekben az órákban vált hivatalosan is világossá, hogy mi történt tulajdonképpen az elmúlt években azoknak a tragikus eseményeknek a során, amelyek romagyilkosságok néven vonultak be az ország köztudatába. Imádkozunk az áldozatokért, és imádkozunk Magyarország egész népéért.” A bíboros buzdította a szentmise résztvevőit, hogy találják meg „az alkotó együttélés útját, imádkozzanak, hogy mindenki alkalmat kapjon rá, kibontakoztassa tehetségét, és megbecsült tagja legyen a társadalomnak! Imádkozzunk azért, hogy ebben az országban mindig tisztelettel és szeretettel tudjunk tekinteni egymásra, hogy éber figyelemmel időben észrevegyük a gyűlöletkeltés vagy a pusztító eszmék jelentkezését, hogy minden nehézségre, szociális, kulturális, történelmi gondra meg tudjuk adni az emberség és a szeretet válaszát! (…) Csak ez lehet az alapja egész országunk békéjének és felemelkedésének. Ez mutatja meg az utat a felelősen együtt élő polgárok szilárd közösségének kialakulása felé” – húzta alá Erdő Péter.

Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .