Igazságosabbá tenni a rendszert

A rendezvény egyik előadója, a családkongresszus egykori elindításában is tevékeny Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke, a KDNP alelnöke, volt szociális és családügyi miniszter nyilatkozott lapunknak a családpolitika időszerű kérdéseiről.
– A jelenleg kormányzó politikai erő intézkedéseinek hátterében nem látható a házasság és a család megerősítésének szándéka, sőt, olyan társadalomkép sincs, amely az egészséges társadalmat szolgálná – mondta Harrach Péter. – Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy jelenleg nincs is családpolitika. Annak idején a polgári, keresztény, nemzeti oldal által vezetett kormány több lábon álló támogatási rendszert épített ki, mára ez egyelemű lett: megszüntették a gyermekek utáni adókedvezményt, illetve a kiegészítő családi pótlékot is, amely szándékunk szerint a szegények támogatását célozta, a családi pótlékot pedig megnövelték. Ezzel azt érték el, hogy sok esetben azok válnak kedvezményezetté, akik nem munkából, hanem a gyermekvállalás után kapott támogatásból kívánják eltartani a családjukat; a gyermektámogatás valójában az önfenntartásukat fedezi. Durván fogalmazva a vendéglátóipari egységek és a nyerőgépek tulajdonosai gazdagodnak meg a támogatásokból. Ezzel nem azt mondom, hogy a családi pótlék minden esetben ilyen hatással van a családokra, mégis sokszor a dolgozni akaró, magukért is tenni akaró emberek járnak rosszul. Az Országgyűlés alelnöke lapunknak kifejtette, hogy a mostani intézkedésekkel ellentétben a családtámogatási rendszer alapvető feladata, hogy biztosítsa a családok megfelelő anyagi helyzetét, a gyermeknevelés biztonságát, a családi élet kiszámíthatóságát. – A mi családpolitikánknak is ez a fő szempontja. Másik lényeges eleme a családbarát társadalmi környezet megteremtése, a családbarát munkahelyek kialakítása. Ide tartoznak azok az eszmei kérdések is, amelyek a család intézményét erősítik meg. A hagyományos, házasságra épülő családmodellt, amely lehetőséget ad az egyén kibontakozására, a gyermek fejlődésére és egészséges felnőtté válására. Ez nem jelenti azt, hogy a politikának nem kell foglalkoznia a zátonyra futott családok helyzetével is, de tudnunk kell, hogy mi az eszmény. – A kormány legújabb intézkedéseinek sajátossága, hogy a válság kezelésében nem a nagy nyereséggel rendelkező multicégektől vagy a bankoktól vesz el, hanem a kisemberektől – folytatta Harrach Péter. – A költségvetés pedig tovább rontja a helyzetet. Leginkább a nagy problémákkal küzdő családokat (például a fogyatékos gyermeket nevelőket) sújtja, de maga a családtámogatás is gyengébb, mint az előző évben, hiszen a családi pótlékot is bevonták az adóalapba, ami különösen a több gyermeket nevelő családok esetében jelent hátrányt. A politikus arról is beszélt, hogy a következő kormány elsőrendű feladata: megfelelő jövőképet felvázolni a családok számára. A gazdaságélénkítéssel olyan helyzetet lehet teremteni, amelyben az újraelosztás lehetőségei megnyílnak a családok felé is. Harrach Péter szerint fontos feladat – a szociálpolitika egészét nézve is – a juttatások célzottságának javítása. Ezáltal pénzt lehet megtakarítani, és meg lehet mozdítani az önerőt, ami újabb forrást jelent.

– Igazságosabbá kell tenni a rendszert! A gazdaságélénkítés kulcsa a munkahelyteremtés, hiszen Magyarországon nagyon alacsony a foglalkoztatottság. Legalább egymillió munkahelyre lenne szükség, s ez olyan mértékű bevételeket jelentene a költségvetésnek, amelyből fedezni lehetne a családtámogatás finanszírozását is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .