Idén Győrben lesz a KATTÁRS

Fotó: Merényi Zita

 

 

Mohos Gábor, a szervezet titkára március 9-én sajtótájékoztatón ismertette a tanácskozáson tárgyalt témákat. A konferencia immár hagyományos módon az idei nagyböjtben is országszerte  tartósélelmiszer-gyűjtést szervez Tartós szeretet mottóval. A hívek élelmiszer-felajánlásukat március 19. és 26. között a templomokban helyezhetik el az erre kijelölt helyen. Az adományokat az egyházmegyei karitászközpontokban is le lehet adni, valamint Budapesten, a Szent István-bazilika mellett található, „Karitász” emblémával ellátott teherautónál is várják a felajánlásokat naponta 10 és 17 óra között. Az élelmiszereket a Katolikus Karitász juttatja majd el a rászorulókhoz.
A vatikáni Klérus Kongregáció gondozásában megjelent a katolikus papok képzésére vonatkozó általános dokumentum, a Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis átdolgozott kiadása. Ennek magyarországi adaptálása céljából a püspökök létrehoztak egy bizottságot, amelynek Erdő Péter bíboros, prímás, Veres András, Ternyák Csaba, Palánki Ferenc és Székely János püspökök a tagjai.
A testület tárgyalt arról is, hogy hozzájárul Mester Margit Mária szerzetes nővér, az Unum Társaság (Unum Sanc­tis­simae Trinitatis, UST) alapítója boldoggáavatási kérelmének benyújtásához az Apostoli Szentszék felé. Az Unum Társaság alapítását 1938. szeptember 15-én hagyta jóvá Glattfelder Gyula csanádi püspök, majd Margit anya mint elöljáró három jelölttel megkezdte a működést. A szerzetesrendek feloszlatása után a közösség tagjai magánházakban folytatták szolgálatukat. Mester Margit Máriát 1951. május 7-én letartóztatták. Kilencven kihallgatás után ötévi börtönre ítélték. Az egyik kihallgatása során egy vallatója megkérdezte tőle: „És maga még mindig bízik az Istenben?” „Igen – válaszolta –, most még jobban, mint bármikor.” A szerzetes nővér 1961-ben hunyt el.
Az ülésen döntés született arról, hogy országos, egységes nyilvántartás készüljön az egyházi táborhelyekről. A konferencia ezzel a plébániai, iskolai és egyéb közösségek táborainak megszervezéséhez kíván segítséget nyújtani.
A püspökök beszámolót hallgattak meg a 2020-ban Budapesten megrendezendő nemzetközi eucharisztikus kongresszus (NEK) előkészületeiről. A kongresszus titkársága három egynapos képzésre hívja az Esztergom–budapesti főegyházmegyéhez tartozó plébániák, valamint az egyházmegyék, a különböző lelkiségi mozgalmak, közösségek, iskolák, a ministráns-, család-, ifjúsági és karitászreferatúrák delegáltjait. A találkozók célja, hogy valamennyi egyházmegyére kiterjedően megszólítsák a híveket, és elindítsák a kong­res­szusra való felkészülést.
Szent László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából, csatlakozva az állami eseményekhez, a konferencia többnapos programsorozattal kíván megemlékezni az Árpád-házi uralkodóról. Az emlékév központi rendezvénye június 26-án és 27-én lesz, és Győr városa ad neki otthont. A két napon tudományos konferenciával, koncertekkel és ünnepi szentmisével emlékeznek meg a magyar szentről.
Az MKPK Caritas in Veritate Bizottsága által 2013 óta minden ősszel megrendezett, több ezer látogatót vonzó Katolikus Társadalmi Napokat idén Győrben tartják, június 25. és 27. között. A szervezők ezúttal a család témáját állítják az esemény középpontjába. Színes programokkal, előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, koncertekkel, továbbá különböző programokkal várják az érdeklődőket. Bővebb információk a www.kattars.hu oldalon találhatók.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .