„Hozzád futunk bánatunkkal, Boldogasszony, édes”

A kora reggeli indulást követően a több mint háromórás út alatt a zarándokok rózsafüzér- imádsággal és Mária-énekekkel készültek fel lelkileg az egész napos együttlétre. A kegyhelyen délelőtt 11 órakor mutatott be a szabadtéri oltárnál ünnepi szentmisét Veres András püspök, az egyházmegyéből jelen lévő papokkal közösen. A szentmise elején Csibi Imre máriagyűdi plébános köszöntötte a zarándokokat, s buzdította őket, hogy tárják ki szívüket a Boldogságos Szűz Mária előtt, hogy jó gyermekeiként gyarapodhassanak a szeretet közösségében. Veres András szentbeszédében kiemelte, „a Vigasztalás Anyját jöttünk köszönteni, aki által a világ az első vigasztalót, Jézus Krisztust kapta”. A bűn örömtelenné, szomorúvá teszi az embert, mert saját bűneink, gyengeségeink fájnak a legjobban, mert bár szeretnénk tenni a jót, újra és újra szembesülnünk kell gyengeségünkkel. Közeli hozzátartozóink bűne éppúgy fáj, mint azoké, akiket bár nem ismerünk talán közelről, de példát várnánk tőlük a szent élet útján – mondta a főpásztor. „Érthető hát, ha Krisztusban, az emberiség megváltójában, bűneink eltörlőjében a vigasztalót látjuk.” Ezt követően a pünkösd közelgő ünnepére, a második Vigasztaló érkezésére utalt a püspök, „akit Jézus azért küldött a világba, hogy mindnyájunkat erővel, hittel, szeretettel töltsön el. Hiszen naponta meg kell küzdenünk hitünkért, meg kell küzdenünk a szeretetért.”

Krisztus azzal is megmutatta irántunk való szeretetét, hogy a Szentlelken túl égi édesanyát is rendelt nekünk. Mária, aki maga is várva várta a világ megváltóját, mindnyájunk vigasztalója lett, aki minden körülmények között irgalmas tud lenni. „Most Égi Édesanyánk vigasztalásáért esedezünk, hiszen bőséggel van miért vigasztalást kérnünk: földi életünk során sok keserűség, fájdalom, csalódás lehet úrrá rajtunk.” Mária mindig közbenjár értünk Istennél: „Hozzád futunk bánatunkkal Boldogasszony, édes, méltatlanná lettem újra Szent Fiad nevéhez…” – idézte egy népének sorait beszédében a főpásztor. „Ha hittel és bizalommal kérjük Égi Édesanyánk, a Vigasztalás Anyjának közbenjárását, ki fogja esdeni számunkra Szent Fiánál a vigasztalás, a megerősítés ajándékát." A legnagyobb vigasztalást Isten az evangélium üzenetében, az örömhírben adta meg számunkra. „A Bibliával Krisztus örömhírét, a mennyei Atya vigasztalását tartjuk kezünkben.” Krisztus legyőzte a bűnt, és mindnyájan, akik hisznek benne, képesek önmagukban és a világban is legyőzni a bűnt – buzdított a püspök. „Arra kaptunk meghívást, hogy saját életünkkel járuljunk hozzá ahhoz, hogy ez a bűnökben vergődő világ szebb, jobb, igazabb, bűntelenebb legyen.”

„A hit, az örömhír átadása a legnagyobb ajándék az életre, mert életünk egész folyamán erőt, vigasztalást meríthetünk belőle” – zárta gondolatait Veres András püspök, majd Sík Sándor Magyarok Nagyasszonya című versét mondta el imádságként. Délután két program közül választhattak a zarándokok: a szabadtéri oltártól Via lucis indult a Fájdalmas Anya szobráig, illetve a kegyoltárnál egyórás szentségimádáson lehetett részt venni. A közös program rózsafüzér- ájtatossággal, majd az esti dicséret elimádkozásával zárult.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .