„Hozz egy könyvet, vigyél egy könyvet”

Környezetvédelmi szempontból ez így is van rendjén, hiszen bizonyára mindannyiunk otthonában találnánk olyan vaskos köteteket, amelyeket csupán egyszer olvastunk el, és ma már pusztán a szerepük, hogy jól mutatnak a könyvespolc tetején. Bár esztétikai szempontból ez sem utolsó. A nagy dilemma feloldására természetesen „feltalálták” a könyvtárat.


Egy Németországból induló mozgalom pedig újragondolta a jó öreg bibliotékák fogalmát. Berlinben utcai könyvmegállókat létesítettek, 2006-ban egy fatörzsben polcokat kialakítva helyeztek el száz kötetet. Angliában a számtalan, ma már egyre kevésbé használt piros telefonfülkét rendezték be könyvespolcokkal. De több osztrák és svájci városban is találunk utcai könyvszekrényeket. Szerencsére nekünk, magyaroknak sem kell már tovább várnunk arra, hogy legyenek könyvmegállóink. A fővárosi Wekerle-telep lakóközössége találta ki a „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet” kezdeményezést. Tetszetős és mindenki által hozzáférhető könyvszekrényt alakítottak ki itt, amely a XIX. kerületi Pannónia út és Kós Károly tér sarkán található. A fából készült, a környékhez stílusában illeszkedő, zárható könyvszekrényt a könyvtárosok tartják rendben, és jelenleg a könyvtár nyitvatartási idejében használható.

A kezdeményezéshez Óbuda is csatlakozott. Nyár elején helyeztek el egy-egy könyvmegállót Csillaghegyen, illetve Aquincumban. Itt bárki kivehet és betehet könyveket. Az Aquincumi KönyvMegálló a Római tér 1., a Csillaghegyi KönyvMegálló a Mátyás király út 5. előtti területen található.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .