Homíliavázlat: A tizenharmadik apostol

Jézus hármas küldetése: a bűn ellen harcolni, a szeretetet bemutatni és az embereket visszavezetni az elveszett paradicsomba a mennyei Atyához. Missziós művéhez és küldetéséhez munkatársakat is választott: apostolokat. Az apostol szó küldöttet jelent. A Mester ezt a nevet adta a hozzá legközelebb álló tizenkét tanítványnak. Ezt mondta nekik a föltámadás napján: „Amint az Atya küld engem, én is úgy küldelek titeket.”
Roppant nagy kitüntetés, hogy az Úr Jézus gyenge, gyarló embereket hív megváltó művének folytatására, beállítja őket az üdvösségtörténet évezredes sodrába, általuk próbálja elérni, felrázni, igazi önértékére ráébreszteni, s gyengéden maga felé fordítani az egyes embert, az emberiséget, mindannyiunkat. Ettől kezdve kimondhatatlan ajándék és kegyelem a mindenható Isten követének lenni az emberek között. Jézus kérése szerint az egyház és a keresztény ember legfőbb feladata a hitterjesztés. A szeretet missziója a legnagyobb tett, amelyet Isten tesz láthatóvá a világban. Ahol szeretet és jóság, ott az Isten. Mindannyian hozzájárulhatunk, hogy szavunk, tetteink által Isten szeretete és jelenléte kiáradjon a mai világban is. Ez a mi missziónk, ez a mi küldetésünk a családban, a munkahelyen, baráti körben, feladataink színterén, a politika és a gazdasági élet útvesztőiben, ünnepeken és hétköznapokon egyaránt. A II. világháborúban egy német város székesegyházát bombatámadás érte. Az egyik mellékoltáron megsérült Jézus keresztre feszített szobra (a korpusz), s a két kezet nem sikerült megtalálni a romok között. Krisztus testét karok nélkül helyezték el az új kereszten az újjáépített templomban. A kereszt alatti márványtáblára a következő szavakat vésték: Te vagy az én karom. Apostolnak lenni annyit jelent, mint Krisztus személyét képviselni, szép és hiteles élettel, jó szóval, jó cselekedetekkel jelenvalóvá tenni őt az emberek között. Jézus áldó, védő „kezévé” válni: küldetés. A legszebb feladat ezen a földön. Jézus ezt mondta búcsúbeszédében: „Menjetek el az egész világra, tegyetek tanítványommá minden népet, és tanítsátok meg őket mindannak megtartására, amit parancsoltam nektek. Én veletek vagyok mindennap a világ végezetéig.” Ebben a küldetésben minden benne van: feladat és életprogram, ígéret és vigasztalás, valamint az örök élet jutalma. Ez a küldetés a mi hivatásunk, mert mi vagyunk a tizenharmadik apostol.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .