Homíliavázlat: Készítsük az Úr útját!

S kiált: „Készítsétek el az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit!” S nemcsak kiáltja ezt, hanem ő maga is így tesz. János a Messiás útját, az Isten Fiának útját hivatott előkészíteni, az Üdvözítőét, aki irántunk való szeretetből kész a legnagyobb egyszerűségben közénk jönni. Nem is lenne hiteles János tanúságtétele, ha gazdagságtól megittasodva és fényűző élettől elkényelmesedett szívvel hirdetné a bűnbánati keresztséget. János a maga egyszerű életével méltóképpen készíti elő a köztünk teljes egyszerűségben megszülető Jézus Krisztus útját. Jól tudja: hatalmasabb az, aki utána jön, még arra sem érzi magát méltónak, hogy a saruszíját megoldja. De a Messiás nagysága nem a hatalmaskodásban mérhető, hanem az alázatban és az egyszerűségben.

János keresztsége nem tesz Isten gyermekévé, Krisztus társörökösévé. Bűnbánati keresztség ez, mely figyelmeztet: meg kell tisztulnunk! Aki nemsokára jön, annak fogadására tiszta szívvel kell készülni. Mert a Megváltó tiszta szívet kér. S most már sejtjük is, hogy a népét meglátogatni és megváltani készülő Üdvözítő nemcsak köztünk, hanem bennünk: szívünkben is lakást óhajt venni. Az első lépés tehát nem lehet más, mint saját szívünk, saját életünk megtisztítása. Ha ezt megtesszük, akkor fogjuk igazán értékelni az ő közeledtét, akkor éljük meg mélységében, hogy mit jelent a Szentlélek tüzével megkeresztelve lenni. Advent első felében vagyunk. El kell gondolkodnom: megtisztítottam-e már szívemet a Megváltóval való találkozásra? Fontos számomra, hogy tiszta lélekkel éljem meg már advent kegyelemmel teljes napjait is, vagy pedig „ráér az a gyónás” közvetlenül karácsony ünnepe előtt? Megszívlelem-e a Megváltóra várakozó anyaszentegyház szavát, mely megtisztulásra hív, vagy engedem, hogy Isten igéje pusztába kiáltott szó gyanánt vesszen bele a mély csöndbe? Süket fülekre talál bennem a „pusztában kiáltó szava”, vagy kész vagyok én magam is készíteni az Úr útját, egyengetni ösvényeit? Máriáról még nem szól a mai evangélium. De a „várakozó Asszony” már csöndesen és alázattal hordozza méhében Isten testet öltött Igéjét. Az ő példája is segítsen minket, hogy mi is készséggel befogadjuk Isten Igéjét életünkbe, s így készítsük az Úr útját, s egyengessük ösvényeit ebben az Istenre szomjas világban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .