Hit, család, küldetés

A konferenciát videoüzenetben köszöntötte Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, valamint Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családbizottságának elnöke. Gáncs püspök többek között arról beszélt, hogy a család csodálatos műhely, amely lehetőséget ad arra, hogy a hitet továbbadjuk. A házasság kincs, amelyre vigyázni kell. Bíró püspök arra is felhívta a figyelmet, hogy a családos ember számára a házastársának kell az első helyen állnia. Mindent ennek a szeretetnek kell alárendelnie, még a közösségi munkát is, amely meghatározó ahhoz, hogy kereszténynek vallhassuk magunkat. Kurdi Viktor, a kecskeméti pünkösdi gyülekezet presbitere áldáskérő imát, Varga Nándor, a Kecskemét-nyugati egyházrész református lelkipásztora pedig igei köszöntőt mondott.

Az első „helyszíni” interjú során Balázs-Bóna Judit, a Lánchíd Rádió riportere kérdezte Balla Péter lelkipásztort, teológust, a Károli Gáspár Református Egyetem rektorát és feleségét, Hegedűs Gyöngyi bőrgyógyász főorvost. Ők fiatalkorukban ugyanabba a közösségbe jártak, szüleik is ismerték egymást. Gyöngyi édesapja, a néhai Hegedűs Lóránt püspök adta össze őket. Gyülekezeti ünnep volt, amikor a beosztott lelkész elvette a vezető lelkész lányát. Négy gyermekük született, Gyöngyi kilenc évig volt otthon gyermekeikkel. Gyöngyi és Péter őszintén beszélt a házasságukról, a jóleső gyermekzsivajról. Elmondták, hogy a már felnőtt gyermekeik életébe nem szólnak bele. Azt tartják a legfontosabbnak, hogy gyerekeiknek legyen kapcsolatuk Jézussal, és ebben a kapcsolatban találjanak párt és hivatást.


A második interjút Borbás Barna, a Heti Válasz újságírója készítette Jóföldi Endre cégvezetővel, aki egyúttal a kaposvári Békevár baptista gyülekezet vezetője is, és feleségével, a pedagógus Jóföldi Tímeával. Ők felhívták a figyelmet korunk egyik leginkább égető problémájára. Másokhoz hasonlóan ők is tapasztalják, hogy a fiatalok valódi közösségre vágynak, hiszen az online világ nem nyújtja ugyanazt az élményt, mint az emberi találkozások. A Jóföldi házaspár számára fontos, hogy gyermekeik olyan közösségekbe, társaságba járjanak, ahol valódi kapcsolatokra és esetleg társra is találhatnak. Arról is beszéltek, hogy egy házasságban természetes az, ha vannak gondok és konfliktusok is, ám ezeket meg lehet oldani.

A harmadik beszélgetés során a Csemő községben élő Olgyay Gábor gitár- és népzenetanár, valamint felesége, Olgyay Katalin hegedűtanár mesélt mindennapjairól a Kecskeméti Televízió riporterének, Salánkiné Kozák Polettnek. Az ő életük a zene és a nagycsalád köré szerveződik. A családban a közös zenélések és a turnék révén a gyerekek kétszeresen is testvérek és unokatestvérek lettek. Katalin szerint a nagycsalád működése a Gondviselés műve és jele. Gábor arról beszélt, hogy a család szépsége és gondjai összetartoznak. Úgy fogalmazott: „Az benne a szép, hogy nehéz.”

Az est utolsó interjúja során Szabó Gellért, Szentkirály polgármestere, a Magyar Faluszövetség elnöke és felesége, Szabóné Adorján Erika, a kecskeméti piarista iskola tanítónője válaszolt Salánkiné Kozák Polett kérdéseire. Az ő házasságukban nem született gyermek. Erika szerint ez a tény nem elválasztotta, hanem még inkább összekovácsolta őket a férjével. Megtalálták a házasságukban az új lehetőségeket, olyanokat is, amelyekre nem is számítottak. A hit kegyelmét érezték egész életükön. A jó házasság titkát a kötelékben megélt szabadságban és a szeretetben látják.

A konferencia végén Jeney Gábor atya, a kecskeméti nagytemplom plébánosa, a Kalocsa–kecskeméti főegyházmegye családreferense tanulságként ezt mondta: Jó hallani, hogy a házasok legdrágább kincsüknek a házastársukat tartják. A házasság hete is arra irányul, hogy keressük, találjuk meg házastársunkat, és aztán tartsunk ki mellette.

Fotó: Rádi Viktor

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .