Hírek

Zarándoklat a könnyező Szűzanya kegyképéhez

A hagyományos zarándoklatot a győri székesegyházban őrzött Könnyező Szűzanya kegyképéhez idén március 19-én, 18 órakor a Pápai Lajos megyés püspök által celebrált szentmise nyitja meg. Este nyolctól szentóra lesz a kegykép előtt – az elmélkedéseket P. Kelemen Áron bencés szerzetes tartja. Az éjszakai programok 22 órakor, szentmisével kezdődnek, melyet Galavits József város-plébános mutat be. Éjfélkor keresztúti ájtatosság, amelyet a zarándokok vezetnek. Éjjel 1 órától a zarándokcsoportok imaórák keretében róhatják le tiszteletüket a kegykép előtt. Március 20-án, vasárnap reggel 6, 8 és 9 órakor is bemutatnak szentmisét. Az ünnepi liturgia 10 órakor kezdődik – a szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás lesz. 13.30-kor imaóra keretében zárul a zarándoklat. Az imaórát Kaposi Gábor és Vadász Zoltán diakónusok, illetve a győri Papnevelő Intézet végzős növendékei vezetik. (J. K. A.)

A katolikus Budapest történetéről

Az Esztergom-budapesti főegyházmegye Egyháztörténeti Bizottsága március 17-én konferenciát tart A Katolikus Budapest munkálatai címmel, a főváros területének egyháztörténetét, illetve plébániáit bemutató készülő kiadvány kapcsán. A rendezvénynek a Központi Papnevelő Intézet (Budapest V., Papnövelde u. 7.) díszterme ad otthont. Az ülésen részt vesz és előadást tart Erdő Péter bíboros, az egyházmegye érseke. (T. J. CS.)

Stációs templomjárás Szombathelyen

Ötödik esztendeje zarándokolnak nagyböjt idején a szombathelyi hívek templomról templomra, hogy imádságaik útján bűnbocsánatot nyerve érkezzenek el húsvét ünnepéhez. A stációs menetelés ősi hagyományát az egyházmegye főpásztora Rómából hozta magával, s a szerdai és pénteki reggeli szentmisék 2007 óta minden esztendőben tömegeket vonzanak. Az idén első alkalommal, március 9-én a Batthyány-templomban gyűltek össze a zarándokok, hogy az évezredeket átfonó tradíciót ismét felelevenítve és követve, bűnbánatban elmélyülve induljanak el a lelki megtisztulás ösvényén. (Bódizs Mária)  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .