„Házaspárok útja” Nyíregyházán

Fotó: Debrecen–nyíregyházi egyházmegye

 

A programsorozatot a január 23-án indult „szerelmes kalandtúra” nyitotta meg, amely az ifjú pároknak ötletet, a kisgyermekes házasoknak „alibit”, a gyerekek kirepülését átélőknek emlékeztetőt, az idős pároknak pedig az érzelmek „reneszánszát” adja.
A házasság hetéhez kapcsolódva február 11-én, szombaton görögkatolikus farsangi bál várta a családokat, másnap pedig a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban szentmisén áldották meg a jubiláló házaspárokat. Ugyanazon a napon a Szent Miklós-székesegyházban tartott vecsernyén a házasokért imádkoztak, és a szertartáson Szocska Ábel apostoli kormányzó ünnepi beszédében szólt a résztvevőkhöz.
Nyíregyházán, a Sóstó körüli sétányon felállított Házaspárok útját február 14-én adták át és áldották meg a testvéregyházak közreműködésével. A tizenhat stációból álló út a házasság fontos eseményeit, feladatait, nehézségeit és korszakait jeleníti meg.
A rendezvényen Tóth László nyíregyházi plébános köszöntötte az egybegyűlteket. Jelen volt Bosák Nándor nyugalmazott püspök, Szocska Ábel apostoli kormányzó, Gál Sándor református esperes, Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Dicső Péter, a Nyírvédő Kft. csoportvezetője, valamint a stációk „örökbefogadói”.
A Házaspárok útját Zsatkuné Szabó ­Mónika, a projekt megvalósítója mutatta be. Elmondta, örömére szolgált, hogy a gondviselés a stációk örökbefogadóit már az állomások elkészülése idején megszólította. Ők nemcsak a program megvalósulásában segítettek, hanem a későbbiekben imáikkal is kísérik a családokat.
Zsatkuné Szabó Mónika ezután saját életének momentumai közül osztott meg néhányat a jelenlévőkkel. Férjével huszonhat éve boldog házasságban élnek, két felnőtt gyermekük van. Elmondta, felnőttkorában, egy nehéz élethelyzetben tért meg, majd szentségekhez járult. Családjával a Hálát adunk című 15. stációt fogadták örökbe, mert – amint fogalmazott – mindennap van miért hálát adniuk. Megtérése után megváltozott az élete, és a munkája is más irányt vett. Esküvőkiállítás-szervezőként számtalan ifjú párral találkozott, akik boldogan készültek a házasságkötésükre. Ugyanakkor szembesülnie kellett azzal is, hogy nőtt a válások száma, sőt ma már egyre kevesebben vállalják az elköteleződést. Ez indította arra, hogy felajánlja segítségét a nyíregyházi római katolikus egyházközségnek, abban a reményben, hogy képességeit kamatoztatva tehet valamit, ami felhívja a figyelmet a házasság szerepére, a családban élés fontosságára.
Terveit a Magyar Schönstatt Mozgalom Családok a Családokért Egyesület örömmel fogadta. Segítették a kezdeményezését, amelyet a nyíregyházi önkormányzat is támogatott: megengedte, hogy közterületen állítsák fel a házasélet legfontosabb élethelyzeteire utaló stációkat. A különböző felekezetek megnyitón jelen lévő képviselői áldást mondtak a Házaspárok útjára, majd Bosák Nándor nyugalmazott püspök megáldotta azt.
Az esemény végén Tóth László plébános külön köszönetet mondott azoknak a családoknak, házaspároknak, baráti társaságoknak, oktatási intézménynek, szervezeteknek, amelyek örökbe fogadták a stációkat.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .