Hazánkban járt Tel-Aviv főrabbija

 

 

 Israel Meir Lau főrabbi és Erdő Péter bíboros

Másnap a budapesti gettó felszabadulásának hatvanhatodik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen tartott beszédet a Dohány utcai zsinagóga előtti téren. Szólt arról is, hogy amikor II. János Pállal találkozott, a pápa azt mondta neki: „a primitív antiszemiták alól akkor lehet kihúzni a talajt”, ha egyazon képen kezet fogva látják az emberek a pápát és Izrael főrabbiját. Felhívta arra is a figyelmet, hogy nagyon fontos: a zsidó emberek hallgassák meg egymást, mert „mi egy nép vagyunk”, ahogy az auschwitzi koncentrációs táborban is tudták, hogy egyazon nép gyermekei, attól függetlenül, hogy melyik társadalmi réteghez tartoztak.

A szovjet hadsereg 1945. január 18-án érte el a budapesti „nagy gettót”. A VII. kerületben, a Dohány, a Kertész, a Király utca és a Károly körút által határolt területen mintegy hetvenezer embert zsúfoltak össze a nyilasok. A szovjet csapatok érkezésének hírére a nyilas őrség eltűnt, a kerítés deszkapalánkjait az emberek eltüzelték. Azon a napon a gettó területén, a Klauzál téren több mint háromezer temetetlen holttestet találtak.

A főrabbi találkozott a magyarországi neológ és ortodox hitközség vezetőivel, a budapesti templomkörzetek elnökeivel, a magyarországi rabbikar tagjaival, a Budapesti Zsidó Hitközség elöljáróságával és vezetőségével, valamint négyszemközti megbeszélést tart az Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség rabbijával, illetve meglátogatta a felújítás előtt álló Kazinczy utcai ortodox főtemplomot is.

A kétnapos látogatás során a főrabbit hivatalában fogadta Schmitt Pál köztársasági elnök is.

Fotó: Bókay László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .