Határtalanul

„Dicső múltunk foszló emlékei”

Az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola 7. osztályos tanulóival április 26-tól 28-ig Szerbiában jártunk. Célunk a délvidéki magyarság életének megismerése volt. Megemlékeztünk a magyar irodalom és történelem nagyjairól, Kossuth Lajosról és Kosztolányi Dezsőről. Zentán és Karlócán koszorút helyeztünk el. Meglátogattuk a környék nevezetes templomait, Bácstopolyán szentmisén is részt vettünk.

A Fruska Gora Nemzeti Park növény- és állatvilágát tanulmányoztuk. Nagy élmény volt a népi mesterségekkel való ismerkedés. A helyi fiatalokkal hagyományőrző táncházon vettünk részt. A kishegyesi Kátai család tanyáján kaptunk szállást, ahol kiváló ellátásban részesültünk. A Bethlen Gábor Alapkezelő 895 400 forinttal járult hozzá az utazáshoz, ennek jóvoltából növendékeink határon túli kortársaikkal együtt élhették meg magyarságukat.
 
Tanulóink megtapasztalhatták, hogy az anyaország határain túl élő magyarok sosem szakadtak el az egységes magyar nemzettől, bármilyen politikai döntés kényszerített is közénk határt. Több száz kilométer után még mindig magyarul szólhattak. A tankönyvekből szerzett ismeretek életre keltek. A gyermekek a tanárok segítségével könnyen tudták a tantárgyakhoz kötni az ismereteket, valamint rendszerezték az újonnan szerzett tudást is. Katartikus élményt jelentett a Mária neve templomban tett látogatás és a péterváradi erőd bejárása. Külön elismerést érdemel az idegenvezető rátermettsége, szakmai tudása, türelme, szolgálatkészsége.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..