Határátlépések

Pedig a Harcsa Veronika Quartet legújabb, Lámpafény című albumának felvétele egészen másképp indult: a zene már készült, a szövegek azonban sehogy sem akartak megszületni. A„kényszermegoldásként” felvetődött verslemez ötlete viszont egészen új irányba vitte a vállalkozást. Az eredmény pedig imponáló, s ha ráhangolódunk a művésznő sajátos stílusára, akár úgy is érezhetjük, a versek az ő kezében találták meg valódi melódiáikat. Bámulatos arányérzékű, stílusok és műfajok közt szabadon mozgó „szerzői zene” ez, mely lazán idéz meg avantgárd rockot (József Attila: Ülni, állni, ölni, halni), repetitív muzsikát (Kassák: Üzenj), zenei anyanyelve azonban a jazz, még akkor is, ha ezt sikerül helyenként már-már rádióbarát dallamossággal ötvözni (Weöres: Kihajolni veszélyes, Babits: Nyár). S még némi humor is belefér (Karinthy: Együgyü mese).

Utóbbi viszont teljességgel hiányzik Ágnes A lélek aljából nevű Radnóti-lemezéről, ami – ismerve az énekesnő egyéniségét és a megéneklésre választott költőt – nem meglepő. Az viszont annál inkább, hogy Ágnes ezzel a megcsúszott évfordulós duplaalbummal igen messze került karrierjének kezdeti hangvételétől. A fordulópont pedig szintén egy verslemez volt: József Attiláé a jubileumi évben. Aki ismeri azt a mély, őszi hangulatot árasztó korongot, ezúttal sem fog csalódni az egyszerű, alázattal megformált dalokban. Ágnes az első órában becsülettel végigénekli a Radnóti-kötelezőket (Tétova óda, Talán, Éjszaka, Töredék), majd az Előhang egy monodrámához nagy csöndekkel terhelt húsz perce már előlegezi a fordulatot: a teljes lemeztelenedést. A második korongon ugyanis Ágnes hangja abszolút főszereplővé lép elő, melyet dalokon át semmi más, csupán a tempót jelző perka kísér. A borongós melankólia tehát merülésre invitál, ám vigyázat, ragadós.

Ritka az az út, melyet két énekesnőnk megtett: egyikük jazz-standardektől, másikuk popslágerektől jutott el az irodalomig. Legújabb alkotásukat épp ez a műfaji határátlépés teszi izgalmassá, s a hagyományos, iskolai ünnepségekre való megoldásokon messze túlmutatóvá.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .