Hajóút – a Lélek gyümölcseivel

Évente egyszer, nyár elején a Szent Kereszt-templom közössége – Matolcsy Kálmán templomigazgató szervezésében, a hegyvidék önkormányzatának anyagi támogatásával – zenés esti családi hajózásra hívja a budapesti híveket: kimondva vagy kimondatlanul közösségteremtés céljából. Az idei esztendőben június 5-én este indult el a hajó a Vigadó térről a kétórás útra, közel ötszáz fővel a fedélzetén.

Idősek és fiatalok, világiak, szerzetesek és egyházmegyés papok beszélgettek, ismerkedtek egymással, békés együttlétben. A főváros rohanását, piszkát és zaját kikapcsolva életükből, zenét hallgatva csodálhatták a kivilágított Budapestet. Matolcsy Kálmán 1988-ban szervezte meg először – akkor még csak a Kassai téri Szentlélek-plébánia tagjainak – ezt az utat az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus emlékére.

Az idei hajózás a Szent Pál-év és a ferencesek nyolcszáz éves ünnepéhez kapcsolódott. A beszélgetés, zenehallgatás mellett a beszálláskor mindenki kapott egy-egy kártyát, melyen valamilyen gyümölcs képe volt. Utóbb tudtuk meg, hogy mindez egy játék kezdete, melynek során megtapasztalhattuk, hogy nagyobb öröm adni, mint kapni. A kártyát tovább kellett adni, hogy aztán mi is kapjunk egy újabbat, másik gyümölccsel. Ezek pedig a Lélek gyümölcseit szimbolizálták: az örömöt, az önmegtartóztatást, a szeretetet, a jóságot, a hűséget, a kedvességet, a szelídséget, a türelmet és a békességet. Nem volt szabad a kártyákat megtartani, de rövid ideig mindegyiket „birtokolni” kellett, megtanulva, hogy csak az kaphat valamit mástól, aki ad is. A plébániák fiataljai és öregei, az egyházi iskolák diákjai, egyetemi hallgatók, lelkiségi mozgalmak képviselői, illetve az egyházi intézmények tagjai, a testvéregyházak képviselői, házaspárok, fiatal szerelmespárok élhették meg a valódi keresztény közösség, az együttlét örömét, hogy a partra lépve visszakerüljenek a város zajába, ám egy kicsit másként éljenek a továbbiakban: Szent Ferenc életéből kiindulva békében, jóságban, szeretetben. Hazatérve mindannyian példát adnak majd: az egyház tagjainak, sőt, minden budapestinek ezek örömét adhatják tovább.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .