Ha Medárd napján esik…

Medárd nevéhez fűződik a rózsaünnep is, amelyen a falu legszófogadóbb leánygyermekét rózsakoszorúval koronázták meg. Ez a szokás nálunk sem ismeretlen. Több balatoni településen a legpéldásabb magaviseletű hajadont ilyenkor választják meg a rózsa királynőjévé.


S hogy mi köze van Medárdnak az időjáráshoz? Az egyik legenda szerint még gyermek volt, amikor a szakadó esőtől egy kiterjesztett szárnyú sas óvta meg. Egy másik magyarázat szerint egy pajkos táncoló társaság nem hallgatott a szent életű püspök intelmeire, ezért esni kezdett az eső, és elmosta a vigasságot. Akárhogy is történt, Medárd lett a jó időjárás védőszentje. Feje fölött kitárt szárnyú sassal szokták ábrázolni. De gyakran láthatjuk nevetve is, emiatt a fogfájósok ugyancsak a patrónusuknak tekintik.

Bizonyos vidékeken a szőlő- és szilvatermésre is következtetnek a Medárd-napi időjárás alapján. Ha meleg, napos az idő, akkor jó gyümölcstermés várható, ha esik, akkor viszont savanyú lesz a bor, ám bő gabonatermés várható. Algyőn régen időjárás-varázslásra használták ezt a napot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..