A guatemalai őslakosok apostola volt

Fotó: News.va

 

Stanley Francis Rother Oklahoma Cityben született 1935-ben, földműves családban. Nagy örömmel végzett kétkezi munkát, amellyel a szemináriumban töltött évei alatt is szolgált másokat. Angelo Amato bíboros úgy fogalmazott: mindenki rajongott érte, mert készen állt a szolgálatra és az együttműködésre.
1963-ban szentelték pappá, majd az Amerikai Egyesült Államokban szolgált plébániákon. Megszólította őt a pápa felhívása, amelyben az amerikai egyházhoz fordult, hogy küldjön misszionáriusokat Közép-Amerikába. Stan atya – ahogy gyakran szólították – 1968-ban indult misszióba a guatemalai Santiago Atitlánba, a tz’utujil nép közé, akik a maják leszármazottai.
Egy helyi családhoz költözött, hogy megtanulja az ős­lakosok nyelvét. Lefordította nekik az Újszövetséget és a szentmise szövegeit is. Szolgálata során ezreket keresztelt meg, több száz esküvőt és első­áldozást vezetett. Az ős­lakosok oldalán állt akkor is, amikor 1976-ban erős földrengés sújtotta a vidéket: segítséget vitt, és mentette a sebesülteket a romok alól.
Határozottan fellépett Efraín Ríos Montt tábornok rezsimje ellen, akit 2013-ban az emberiesség ellen elkövetett bűntettekért, valamint 1771 ős­lakos – köztük számos gyermek – meggyilkolásáért elítéltek. Stan atya segítette a meggyilkoltak özvegyeit és gyermekeit, és felszólalt az őslakosok védelmében. Kiállásáért a halálbrigádok célpontjává vált. 1981. július 28-án, negyvenhat éves korában fegyveresek támadtak rá az otthonában, és meggyilkolták. Amint elterjedt a hír, hogy életét vesztette, ezrek gyűltek össze és imádkoztak érte a plébánián. Az őslakosok elérték, hogy szeretett lelkipásztoruk szívét ott temessék el.
A Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa úgy fogalmazott: Rother atya Krisztus tökéletes tanítványa volt. Jót tett, a nép körében békét és kiengesztelődést hirdetett. Nemes szívű és önfeláldozó ember volt, irgalmas a bűnösökkel. Sok időt töltött a gyóntatófülkében, hogy meghallgassa a bűnösöket. Mindig rendelkezésére állt a szegényeknek, és nagylelkű volt velük. Elvitte a kórházba a betegeket, gyógyszert szerzett számukra, és pénzt a kezelésekre. Gondoskodott az egyedülálló idősekről. Az evangélium iskolájában növekedve ellenségeiben is embertársakat látott. Nem gyűlölködött, szeretett. Nem pusztított, hanem épített. Ez az ő értékes öröksége, amelyet az Egyházra és az emberiségre hagyott.
Ferenc pápa 2016 decemberében hivatalosan vértanúnak nyilvánította Stanley Francis Rother atyát. Liturgikus emléknapjává július 28-át jelölték ki.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .