Nemzetközi gregorián fesztivál Vácott
Fotó: Merényi Zita

 

A Veni Creator ünnepi megnyitó gregorián szentmise elején Varga László zeneigazgató köszöntötte a két földrészről és tíz országból érkezett huszonnégy szkóla vezetőit és tagjait, a Gregorián Társaság képviselőit, valamint a környékről, illetve távolabbról érkezett híveket.
A Váci Egyházmegye főpásztora homíliájában hangsúlyozta: a mi reménységünk is az, hogy a mennyei Jeruzsálemben egyszer majd együtt fogjuk dicsérni az Urat. Ott mindazok, akik a Bárány vérében tisztára mosták a köntösüket, fehér ruhában sorakoznak majd fel.
A nap szentjére, Goretti Szent Máriária utalva a főpásztor kiemelte, vértanúsága emlékeztet minket az első mártíroktól, az apostoloktól kezdve mindazokra, akik a hitükért, Krisztusért haltak meg. Az áldozat pedig a bűnbocsánat feltétele. Erre emlékezünk azzal a közös nyelvvel, melyen ma Krisztus áldozatát elevenítjük meg, és dicsérjük a Bárányt, aki föláldozta magát értünk. Ezt a tiszta és szent istendicséretet akarjuk zengeni ma is a lélek énekével, a gregorián nyelvén. Reményeink szerint egyszer majd ott lehetünk az égben, és fehér ruhában énekelhetünk hálaéneket az Úrnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..