Fukushimából érkeztek

Bartók és Kodály kórusművei mellett különleges élményként japán tradicionális népdalokban és táncbemutatókban is gyönyörködhetett a termet zsúfolásig megtöltő közönség. Az emberi élet teljességét mutatták be az énekkarok, a gyermek születésétől kezdve a dolgos felnőtt életen keresztül egészen a temetési énekekig. Mint a japán kórus karnagya, Furiya Miyako elmondta, nagyon fontos számukra, hogy a 2010. március 11-i tragédia után, budapesti fellépéseik alkalmával a békességért imádkozhatnak megszólaltatott dalaikban.A meghitt koncert egyik szervezője és Furiya Miyako régi barátja, Moldoványi Cecília tanárnő tájékoztatójából kiderült, hogy a kórus tagjai Fukushima prefektúrából származó általános iskolai tanárok. Névválasztásával az együttes a magyar zeneszerző pedagógiai és zenei munkássága iránti tiszteletét fejezi ki. Kodály Zoltán amellett, hogy újszerű és hatékony zeneoktatást tett lehetővé, hozzájárult egy mélyebb, gazdagabb és boldogabb életforma kialakításához is. A kórus repertoárja a gregorián egyházi énekektől a modern európai a cappella művekig igen széles kört foglal magában. Magyar, bolgár, finn, indonéz, afrikai és ázsiai énekes népzenét egyaránt találunk műsorukon. Természetesen hazai népdalokat és hagyományos japán hangszereken kísért néptáncokat is előadnak.A népdal szeretete az egyik legnagyobb emberi kapocs – hangsúlyozta a koncert után Acsainé Dávid Ágnes énektanárnő. A magyarok számára is ezek a dalok jelentik a leginkább szívhez szóló, nagyon gazdag kincset, mert bennük megtalálható a hétköznapok és ünnepnapok minden fájdalma és öröme.

Fennállása óta a kórus három koncertsorozatot adott Magyarországon. A magyar művek előadása és sokoldalú énekstílust tükröző multikulturális zenei repertoárjuk egyaránt kedvező kritikákat kapott. Idei magyarországi koncertjeik során a Patrona Hungariae-beli műsor mellett felléptek a budai Bartók Emlékházban és a Köröndön lévő Kodály Emlékmúzeumban is.

A hangverseny előtt ünnepélyes keretek között leplezték le Simon Ferenc szobrászművésznek az iskolában elhelyezett Bartók-portréját.


Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .