Freskók feltámadása

Az eredeti freskókat takaró, az 1800-as évek végén Lohr Ferenc által festett neobarokk képeket az 1960-as években a műemlékfelügyelőség fedette le az aranyozó és templomfestő Papp testvérekkel. Szilágyi Ferenc, a templom gazdasági vezetője a restaurálási folyamat motorja. – Méterről méterre haladunk – mondja. – Fantasztikus, a turistákat álmélkodásra késztető a hajó mennyezetének mintegy kétharmadát borító, lehangoló, barnás színű festék és a restaurált freskók kontrasztja! És izgalmas látni a kettő határvonalát, a nagyobbrészt még fedett képek széleit, amelyeknek egy-egy vékony csíkját már feltárták a restaurátorok.

A következő kép, amelyet kiszabadítanak majd a sok évtizedes festékrétegek alól, a Jézus bemutatása a templomban, majd a Jézus megtalálása a templomban lesz. Pályázunk rendületlenül, az önkormányzatnál, a Nemzeti Kulturális Alapnál és az Emberi Erőforrás Minisztériumnál. A tető felújítása is halaszthatatlan, hogy ne fenyegesse beázás a páratlan értékű freskókat.

Egyéni adományokat, már pár ezer forintosakat is hálásan fogadunk. Tízszer húsz centiméteres szórólapot nyomtattunk, hogy látványosan bemutathassuk, mekkora falfelületet lehet restaurálni már kevesebb mint háromezer forintból is. Reményeink szerint szeptember elejétől folytatódhatnak a munkálatok.

Fotó: Kissimon István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .