Folyamatos megújulás

A dokumentum lelkipásztori irányelveket tartalmaz a világegyház, a püspöki konferenciák, az egyházmegyék és végül a plébániák, a közösségek, a lelkiségi mozgalmak számára. A szentatya pápaságának kezdetétől nagy figyelmet fordított a II. vatikáni zsinat tanításának helyes megértésére, elősegítve azt, amit a „reform hermeneutikájaként” és a „folyamatosság megújításaként” határozott meg. A Hit Éve hozzá kíván járulni az Úr Jézusba vetett hit megújításához, a hit újrafelfedezéséhez, hogy ezáltal a keresztények hiteles és örömteli tanúbizonyságot tehessenek mindazok előtt, akik keresik Istent.

Az év során a pápa számos fontos eseményen vesz részt. Ökumenikus kezdeményezésekkel karöltve azon igyekeznek, hogy megkönnyítsék a keresztények egymáshoz való közeledését. A püspöki konferenciák szintén bátorítják a hitoktatók minőségi képzését és a helyi katekizmusok és más katekétikai segédanyagok felülvizsgálatát, hogy ezáltal meggyőződjenek arról, hogy összhangban vannak-e a katolikus egyház katekizmusával. Bátorítják továbbá a kommunikációs és művészeti csatornák minél teljesebb használatát. A rádió, a televízió, a film és más kiadványok lehetőséget jelentenek arra, hogy a hittel kapcsolatos témák szélesebb körökhöz is eljussanak. A közlemény magyarázata szerint egyházmegyei szinten a Hit Éve újabb alkalmat jelent a hit és az értelem közötti cselekvő párbeszédre, főként a katolikus egyetemek vonatkozásában. (VR)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .