Fókuszban az ember

Fotó: Thaler Tamás

 

A Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány budapesti oktatási központjában mutatták be február 7-én Paul H. Dembinski Etika és felelősség a pénzügyi életben című kötetét, amely a Kairosz Kiadó és a KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány gondozásában jelent meg.
Tóth József, az ÉrMe Alapítvány kuratóriumának elnöke, az esemény házigazdája megnyitóbeszédében a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) működését ismertette. Ez a képzés a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán indult. A Budapesti Corvinus Egyetemmel kötött megállapodás révén 2015-től csaknem kétszáz diák ismerkedhet meg a keresztény alapú közgazdaságtannal. A 2015-ben létrejött KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány pedig egy olyan tudásközpontként kíván működni, ahol a gazdaság szereplőinek bemutathatják az emberközpontú szemléletet.
Napjainkban a gazdaság uralja az embert, pedig pont fordítva kellene lennie. Tóth József példaként említette egy svájci privátbankár esetét, aki az ügyfelei százmillió dollár nagyságrendű pénzét rendszerint aranyba fektette. Az arany bányászatához higany szükséges, amelynek egy részét a folyamat során beleöntik a folyókba. Ez a nehézfém bejut a halakba, amelyeket a helyi lakosok kihalásznak és elfogyasztanak, ezáltal pedig higanymérgezést kapnak, ami súlyos betegségeket okoz. Ez a bankár arra jött rá, hogy sem a gazdasági folyamatok, sem azok hatásai nem objektívek, mindezeket az ember idézi elő, aki képes arra is, hogy változtasson rajtuk.
A kötetet Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára – a könyv szakmai lektora – méltatta. Az emberiség sorsforduló előtt áll. A 2008-as pénzügyi válság romokba döntött nemzetgazdaságokat és családokat. Az okokat vizsgálva nem fordítottak figyelmet az etikai vonatkozásokra, ez pedig azt jelenti, hogy mind­ez bármikor megismétlődhet. Napjainkban túlhitelezésről kell beszélnünk, amelyért a bankok, a hatóságok és a pénzügyi rendszer egyaránt felelős. Paul H. Dembinski könyve tulajdonképpen az Egyház társadalmi tanítását fordítja le a közgazdaság nyelvére, mely szerint az etika és a felelősség egymástól elválaszthatatlan. Az esemény végén a szerző, Paul H. Dembinski közgazdász, politológus mutatta be a könyvet a nagyközönségnek.

 

***

Paul H. Dembinski Etika és felelősség a pénzügyi életben (Ethics and Responsibility in Finance) című könyve azt igyekszik igazolni, hogy a neoliberális pénzügyi rendszernek van alternatívája. A kötet azt mutatja be, hogy az etika és a felelősség között nincs áthidalhatatlan szakadék. Sőt, a szerző kísérletet tesz arra, hogy az egyik legkritikusabb területen, a bankári-banki ügyletek területén is kimutassa ennek lehetőségét. A könyv az etikus magatartás szempontjait hat fejezetben vizsgálja, mindegyikben más-más szempont alapján.
Az első fejezetben a két kulcsfogalom, az etika és a felelősség gyakorlati vonatkozásaival foglalkozik, majd ezt követően a pénzügyi közvetítőket (bankokat) elemzi, amelyek különböző érdekek, de jobbára a nyereségszerzés hálójában és bűvkörében tevékenykednek. Végül pedig a pénz felhasználója (a hitelt felvevő) ügyeiről szól. A szerző rámutat, hogy az adósnak tisztában kell lennie döntése okaival és a mögötte álló értékrendszerrel.
A szerző álláspontja szerint az emberi lét etikai értelemben csak akkor érdemelheti ki a kiteljesedett jelzőt, ha másokra is tekintettel van, „másokkal együtt és másokért él”. Ennek két feltétele van: a csoporton belüli létezés harmóniája és a kapcsolatok konfliktusmentessége; valamint a szolgálat és a kölcsönösség szempontja.
A pénztulajdonosok etikai dilemmáit vizsgáló fejezet szerint a pénzügyi rendszer csak akkor működik, ha az ígéretekért fizetnek. A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy a vagyon a katolikus hagyományban olyasvalami, amit az emberek javára kell felhasználnunk. A pénzfelhasználók etikai dilemmáit emeli fókuszba a negyedik fejezet, amelynek izgalmas része az információs aszimmetria tárgyalása. A könyv hatodik, fő fejezete a cselekvés új útjait fogalmazza meg. A pénzügyi világ három évtizedes eufóriája és arroganciája után kirobbant válság világosan feltárta a helyzet paradox természetét. Míg a krízis szakmai, számviteli, jogi és szabályozási okait tisztázták, addig az etikai dimenziókról teljesen megfeledkeztek. Dembinski professzor célja, hogy meghatározza a cselekvés új útjait, amelyek kibékíthetik egymással a társadalmat, a reálgazdaságot és a pénzügyi rendszert. Nemcsak azt szeretné, hogy megfordítsa a folyamatokat, és a pénzvilágot kiszorítsa onnan, ahol túlságosan is átvette a hatalmat. Azt kívánja ösztönözni, hogy a pénzügyi ágazat visszaszerezze az elvesztett realizmusát és józanságát, általa pedig a társadalom nagyobb javára fordítsa a pénzügyi intézmények működését. A könyv bemutatja az ehhez vezető utat, a várakozások és vágyak féken tartása, a személyes kapcsolatok hangsúlyozása, a rendszer működésének egyszerűsítése és a pénzügyi tudatosság, a pénzügyi kultúra növelése által.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .