„Fogadják úgy, mint a lélek és az igazságosság emberét”

 

Ternyák Csaba összefoglalta Palánki Ferenc eddigi életútját, majd kiemelte, hogy az új püspököt a kapcsolatok, a lélek és az igazságosság embereként fogadják. A kinevező okiratot latinul Juliusz Janusz apostoli nuncius olvasta fel; Ficzek László kanonok, érseki irodaigazgató tolmácsolt. A mindenszentek-litániát követően a szertartás a kézrátétellel, a szent olajjal való megkenéssel, az evangéliumoskönyv és a főpapi jelvények, a mitra (díszes püspöki süveg), a gyűrű és a pásztorbot átadásával folytatódott.

Magyarul köszöntötte az újonnan felszentelt püspököt Juliusz Janusz apostoli nuncius, és visszatekintett arra a nyolc évre, amelyet a szentatya követeként Magyarországon töltött. Ez egy baráti nép körében „az Úr ajándéka volt egy lengyel ember számára” – hangsúlyozta. Úgy hálálta meg, hogy több magyar püspök kinevezésében is közreműködött. Mint elárulta, áprilisi távozása előtt még két ilyen esemény is várható.

Úgy kell Krisztus felé fordulnunk, „ahogyan a gyermekek szaladnak, amikor hazaérkeznek a szüleik, vagy kedves vendég érkezik” – utalt az elhangzott evangéliumi szakaszra szentbeszédében Erdő Péter bíboros.

Életünk „versenyfutásának” az a célja, hogy eljussunk Istenhez, mivel a tartós és teljes boldogság eléréséhez az emberi erő kevés. Az életnek azt a teljességét, amelyre születtünk, és amelyre mindig is vágyakozunk, csak Isten ajándékozó kegyelméből kaphatjuk meg, de hozzá kell tennünk a magunk erejét is. Önmagában azonban még ez is kevés, mivel „nem elég meglátni a jót, hanem küzdeni is kell azért, hogy a helyes úton haladjunk előre. Ehhez Krisztus sokszoros isteni segítséget, kegyelmet ígér. Ilyen erőforrások számunkra a szentségek, de ilyen forrás maga az imádság is, amely személyes és szívbeli párbeszéd Istennel” – hangsúlyozta a bíboros.

– A püspök feladata az, hogy másokat vezessen, és segítse az egyházat küldetésének teljesítésében, a püspökök testületével együtt. „Ehhez a súlyos és elragadó feladathoz kérjük a Szentlélek ragyogó világosságát és ellenállhatatlan erejét Ferenc testvérünk számára” – zárta beszédét Erdő Péter.

A szentmise végén Palánki Ferenc köszönetet mondott Istennek, majd családjának és mindazoknak – köztük Beer Miklós püspöknek és Vigyázó Miklós atyának –, akik papi hivatásában segítették. Püspöki címerében három motívum található: a csesztvei templom – Csesztve a szülőhelye –, a sas – amely az Egri főegyházmegye védőszentjére, Szent Jánosra utal –, és végül a kereszt a leplekkel, amely feltámadásra. Az új püspök jelmondata: „Jézus a feltámadás és az élet.”

 Fotók: Balogh

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .