Fesztiválvárás

Az érdeklődőknek pedig érdemes gyorsan dönteniük, néhány kiemelkedő jelentőségű előadásra ugyanis már most elfogytak a kedvezőbb árú jegyek. Nem vitás, a kultúrát (is) érzékenyen érintő pénzügyi bizonytalanság, a kényszerű takarékoskodás ellenére december végére szépen kikerekedett a március 16-ától 26-áig tartó fesztivál műsora. A bőség zavarában csak arra van mód, hogy kronológiai sorrendben mazsolázzunk a kínálatból.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara nyitóhangversenyén a Művészetek Palotájában Bartók Brácsaversenye és Kodály Páva-variációi mellett megszólal Lajtha László Hortobágy-szvitje, amelyet George Höllering 1936-os – Móricz Zsigmond Komor ló című elbeszélését feldolgozó – „dokumentarista- szociografikus” Hortobágy-filmjéhez komponált. Az osztrák származású angol rendező később Lajthát kérte fel, hogy kísérőzenét írjon T. S. Eliot drámájához, a Gyilkosság a székesegyházban általa vászonra vitt változatához…

Március 17. a fesztivál egyik legfontosabb napjának ígérkezik. Az Operaházban Bereményi Géza rendezésében, Stefan Soltész vezényletével, Sümegi Eszter címszereplésével mutatják be Richard Strauss ritkán játszott, „békebeli”, könnyeden moralizáló Arabelláját. Sebestyén Márta, Halmos Béla, Sebő Ferenc, Nagy Albert és a Csillagszemű Táncegyüttes közreműködésével jubileumi folklórgálára kerül sor a Thália Színházban, a táncház-mozgalom születésének közelgő negyvenedik évfordulója alkalmából. Komoly érdeklődésre tart számot a „nagy visszatérő”, Maxim Vengerov hegedűművész-karmester fellépése, aki a Liszt Ferenc Kamarazenekarral ad Mozart- és Bach-estet a MűPában. A Pokoli vígjáték – Egy sorozatgyilkos vallomásai című zenés drámával John Malkovich vendégszerepel a Vígszínházban – a hollywoodi sztár a démoni Jack Unterweger bőrébe bújva turnézik a nagyvilágban… A Papp László Budapest Sportaréna pedig a hetvenöt éves Mojszejev Táncegyüttest várja.

Március 18-án Chick Corea és Gary Burton közösen koncertezik a Nemzeti Hangversenyteremben; 21-én ugyanitt tartják Händel Herkules című oratóriumának magyarországi bemutatóját. A belvárosi Szent Mihály-templomban a Bubnó Tamás nevével fémjelzett Szent Efrém Férfikar és a Schola Cantorum Budapestiensis Duna menti kolostorok és templomok sok évszázados énekkincséből nyújt válogatást. A Mikhail Pletnev vezette Orosz Nemzeti Zenekar Nikolai Lugansky zongoraművésszel tér vissza Budapestre március 22-én: Rachmaninov I. zongoraversenyét és Szkrjabin I. szimfóniáját játsszák a Művészetek Palotájában. Másnap a Zuglói Filharmónia koncertjének ad otthont a Szent Mihály- templom, ahol Lajtha Három Mária-himnusza és Haydn Mariazelli miséje hangzik el. Nagy várakozás előzi meg a hatvanéves múltra visszatekintő I Musici di Roma március 24-i MűPa-beli Vivaldi-koncertjét. Műsorukban természetesen az elmaradhatatlan A négy évszak is szerepel. A tavaszi fesztivál Duna-tematikájához illeszkedő programmal készül Budapestre a Wiener Sängerknaben; az 1498-ban alapított Bécsi Fiúkórus ezúttal az Olasz Kultúrintézetben lép fel.

Március 25-én Bartók Béla születésnapját ünneplik a Nemzeti Filharmonikusok a zeneszerzőről elnevezett hangversenyteremben: Kocsis Zoltán vezényletével, Juronics Tamás koreográfiájával, a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével A fából faragott királyfi és Stravinsky Orfeusz-balettje elevenedik meg a MűPa multifunkcionális pódiumán. A fesztivál utolsó napján ugyanide várják a világ egyik vezető (brit) zenekarát, a londoni székhelyű Royal Philharmonic Orchestrát. Az est karmestere Charles Dutoit, hegedűs szólistája Baráti Kristóf lesz. Méltó befejezés. Beethoven D-dúr hegedűversenye, illetve Dvořák IX. (Az Újvilágból) szimfóniája zárja majd a 2012-es tavaszünnepet.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .