Ferences örökfogadalom Pasaréten

Idén ketten kezdték meg a jelöltévet. Egyikük felszentelt világi papként szeretne csatlakozni Szent Ferenc fiaihoz, a másikuk műszaki végzettségű, de szociális területen is tevékenykedett. A noviciátusba öten érkeztek, közülük hárman a magyarországi, ketten pedig az erdélyi rendtartomány tagjai. Négyen fejezték be a noviciátust, és tettek első fogadalmat. Ők valamennyien nagyon fiatalok, közülük hárman rögtön érettségi után léptek be a közösségbe.

Az örökfogadalom-tétel szeptember 14-én volt. Ekkor kötelezte el magát életre szólóan a szegénység, tisztaság és engedelmesség vállalásával Fejes István testvér, aki az esztergomi diákotthon egyik prefektusa. Egykor maga is itt érettségizett, majd agrármérnöki diplomát szerzett, néhány évig a világban dolgozott, s utána lépett be a ferencesekhez.


Az utóbbi években örvendetesen fejlődik a kapcsolat a szomszédos országok ferences provinciái között. Ezt jelzi, hogy a zágrábi rendtartomány magyar nemzetiségű növendékei a magyarországi testvérekkel együtt készülnek fel hivatásukra a pasaréti rendházban és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. Nyelvtanulás céljából a szlovák provincia is Magyarországra küldött egy fiatal rendtagot. A kapcsolatok szorosabbra fűzésével lehetőség nyílik arra, hogy ismét fellendülhessen a magyar nyelvű lelkipásztori tevékenység a délvidéki, illetve a felvidéki ferences templomokban.

A szlovák–magyar kapcsolatok erősödését jelzi, hogy Érsekújváron már évek óta a magyar rendtartomány egyik tagja a magyar lelkész, s idén szeptembertől egy éven át Füleken is egy magyarországi ferences szolgálja a magyar híveket. Újdonság az is, hogy hosszú évek után ismét lesz magyar lelkésze a Szent István királyról nevezett New York-i ferences plébániának, ahol sok évtizeden át működtek magyar ferencesek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .