Ferenc pápa fogadta Emmanuel Macront

A pápa és a francia államfő közötti találkozó a szokásosnál hosszabb ideig, több mint egy órán át tartott. A beszélgetés tolmács segítségével zajlott. A pápai kihallgatást követően Macron francia államfő találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.
A látogatásról kiadott hivatalos vatikáni közlemény szerint a felek áttekintették a Szentszék és Franciaország közötti kétoldalú kapcsolatokat, különös tekintettel az Egyháznak a francia társadalomban betöltött szerepére, amely a közösség javát szolgálja. A globális kérdések közül kiemelten foglalkoztak a környezetvédelem, a migráció, a konfliktusok megelőzése és a leszerelés témájával. Külön figyelmet szenteltek a Közel-Keletnek és Afrikának, és érintették az „európai terv” távlatait.
A Ferenc pápa és Emmanuel Macron közötti találkozó a hagyományoknak megfelelően ajándékok cseréjével ért véget. A Szentatya egy Szent Márton-érmet ajándékozott francia vendégének, amely azt a jól ismert jelenetet ábrázolja, amikor a szent kettéhasítja a köpenyét, és egyik felét egy koldusnak adja. Az érem a népek vezetőinek felelősségére utal, akiknek kötelességük, hogy gondot viseljék a nélkülözőknek a „mindnyájan szegények vagyunk” mottó jegyében. Ferenc pápa az érmen túl a francia köztársasági elnöknek ajándékozta a Laudato si’ kezdetű enciklikájának, valamint az Evangelii gaudium, az Amoris laetitia és a Gaudete et exsultate kezdetű apostoli buzdításainak egy-egy saját kezűleg aláírt példányát.
A francia elnök Georges Bernanos Egy falusi plébános naplója című kötetét vitte ajándékba a Szentatyának, aki elmondta: „Igen, olvastam, többször is. Nagyon jót tett nekem ez a könyv.”
Emmanuel Macron elnök délután ellátogatott a lateráni Szent János-bazilikába, amelynek a középkori történelmi hagyományok révén a mindenkori francia államfő tiszteletbeli kanonoka. A francia elnök keddi római látogatása során találkozott a Szent Egyed közösség vezetőivel és tagjaival is.
Forrás: Vatikáni Rádió

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .