Ferenc pápa

Nincs helye a szexuális visszaélőknek

Az egyházban továbbra is elsőbbséget kell biztosítani a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélők elleni küzdelemnek – írta Ferenc pápa a püspöki konferenciákhoz és szerzetesrendi elöljárókhoz intézett, február 5-én nyilvánosságra hozott levelében. Olyan papoknak és szerzeteseknek, akik gyermekekkel visszaéltek, nincs helyük a lelkipásztori szolgálatban. Az egyháznak mindent meg kell tennie, hogy soraiból kiirtsa a visszaélés „pestisét”. A pápa abból az alkalomból írta a levelet, hogy az általa létrehozott, gyermekeket védő bizottság először ült össze teljes létszámban február 6-ától 8-áig a Vatikánban. A papokból és világi szakemberekből álló bizottság elnöke Dean Patrick O’Malley bostoni bíboros érsek. A pápa levelében emlékezteti a püspöki konferenciákat arra, hogy a visszaélésekkel kapcsolatos irányelveket mindenfajta „ha és azonban” nélkül alkalmazniuk kell. (KAP)

A szentatya „borbélyműhelye”

Február 16-ától a Vatikán környékén élő hajléktalanok számára zuhanyozási, mosási, hajvágási és borotválkozási lehetőséget biztosítanak. Két-két önkéntes szolgálja ki a rászorulókat. Fodrász egyelőre csak hétfőn lesz jelen. A három zuhanyozót vasárnapot kivéve mindennap használni lehet. (VR)


Az emberkereskedelem ellen

Az egyház idén először szentelte február 8-át az emberkereskedelem elleni küzdelemnek. Ferenc pápa az úrangyala alkalmából felszólította a kormányokat: tegyenek meg mindent a szégyenteljes emberkereskedelem okainak felszámolására. Azért tette február 8-át az emberkereskedelem elleni küzdelem napjává, mert ez a nap a dél-szudáni szent, Josephine Bakhita (1869–1947) emléknapja, aki rabszolgalányból lett Olaszországban szerzetes nővér. (KAP)

Felhívás az ukránokhoz

A pápa február 4-én, a szerdai általános fogadáson sürgető felhívást intézett a szembenálló ukrán felekhez, párbeszédre és békére szólítva fel őket. „A szörnyű testvérgyilkosságot, amilyen gyorsan csak lehetséges, fejezzétek be. Megkeresztelt testvérek között az erőszak szomorú botrány.” Mély szomorúsággal tölti el, hogy újra és újra a „győzelem” és „vereség” szavakat hallja, mivel a párbeszéd az egyetlen út, amely a békéhez vezet. (KAP)

Beszélt az Egyesült Államok kongresszusa előtt

Ferenc pápa szeptember 24-én az Egyesült Államok kongresszusának mindkét háza előtt beszédet mond. Ez lesz az első alkalom, hogy egy pápa az amerikai törvényhozás előtt beszél. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .