Ferenc pápa

Mivel a plébániatemplom messze volt a lakóhelyüktől, ezért a közeli Isteni irgalmasság-kápolnában volt elsőáldozó, szülei és nagyszülei jelenlétében. Gyerekkorában barátaival egyszer betértek a kivilágítatlan Szent József-templomba, ahol éppen egy pap gyóntatott. Bergoglio bement hozzá, és végül gyónásra került a sor. A gyóntatófülkéből kilépve gondolta először, hogy felnőttként pap szeretne lenni. Hivatásának legszebb emlékeit jelentik azok az idők, amelyeket együtt tölthetett a rábízottakkal, a népével.


A spanyol ABC című lap telefonon megkereste Maria Elena Bergogliót, a pápa egyetlen élő, nála tizenegy évvel fiatalabb lánytestvérét, aki elmondta: bátyja nem sokkal a megválasztása után felhívta őt, és tréfásan annyit mondott neki: „A dolgok úgy alakultak, hogy nem tudtam nemet mondani.” Ferenc pápa bátyja így értékelte testvére megválasztását: „Az egyház kinyitotta az ajtót, és a világ elé lépett: Itt vagyok, és mindenkihez tartozom, nem csupán egyetlen világrészhez. A meggyőződéses hívőknek is növekedniük kell a hitben.” (KAP)

A Szentatya személyes meghívottjai

A Ferenc pápa beiktatása alkalmából március 19-én tartott ünnepi szentmisén jelen volt Sergio Sánchez, a Buenos Aires utcáin papírgyűjtésből élő szegények (cartoneros) egyik képviselője is. Kék és zöld színű munkaruháján a következő felirat szerepelt: „A kirekesztett munkavállalók mozgalma”. A Cartoneros tagjai Argentína legjelentősebb papír-újrahasznosítói, akik a nagyobb városok leggazdagabb negyedeiben gyűjtik a hulladékot: kartondobozokat, újságokat, papírból készült flakonokat. Sergio Sánchez öt évvel ezelőtt ismerte meg Bergoglio érseket, abban az időben, amikor a legnehezebb szakaszába érkezett a dolgozók méltóságának elismeréséért folytatott küzdelem – írja a L’Osservatore Romano. „Az egyetlen, aki mellénk állt, Bergoglio atya volt” – nyilatkozta a sajtónak a hulladékgyűjtésből élő szegények képviselője. A szertartáson jelen volt José María del Corral, a „Szomszéd iskola” elnevezésű oktatási program vezetője, illetve a „Buenos Aires, az oktatás városa” nevet viselő program igazgatója is, aki Bergoglio püspök ösztönzésére indította el az ifjúság felemelését célzó képzési programokat. A fő helyek egyikén ült továbbá Ana Rosa Sivori szalézi nővér is, a szentatya másodunokatestvére, aki Thaiföldön foglalkozik gyerekek nevelésével és oktatásával.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .