Felkiáltójelként a romák között

– Nemcsak a tanulást, hanem a cigány családok életét is megkönnyítik a nemes lelkű adományozók – mondta Somos László. – Közülük is kiemelkedik Horn Péter, a Kaposvári Egyetem nyugalmazott professzora, örökös tiszteletbeli rektora, aki rendszeresen küldi támogatását. Hosszú ideje ebből a pénzből vásároljuk a gyógyszereket, amelyeknek köszönhetően sok roma származású ember valóban tovább élhet…


Az esperes tiszteletet parancsoló jelenléte nemcsak helyben hat felkiáltójelként. Közösségépítő szolgálatára sok helyütt felfigyeltek. Nem véletlenül kapta meg a Raoul Wallenberg-díjat, és lett a Somogy polgáraiért kitüntetés, illetve a területi Príma-díj tulajdonosa. Egy időben börtönlelkészként vitte a reményt a fogvatartottak közé, és a katolikus gimnazisták körében hittanórái is rendkívül népszerűek voltak. Fő erénye, hogy különösen jól ért az egyszerű emberek nyelvén, s tudjuk jól: a természetesre épít a kegyelem, amely bárkit megérinthet.

A plébános abban bízik, hogy a szívet-lelket nyitogató centenáriumi eseménysor – amely egy nagyböjti kórustalálkozót követően március 21-én Böjte Csaba ferences szerzetes tanításával veszi kezdetét – az élő hitre irányíthatja a figyelmet. Lesz Gyula iskolaigazgató a plébánia történetét veszi majd nagyító alá előadásában. Az áprilisi vendég, Lányi Béla verbita szerzetes Fülöp- szigeteki élményeiről mesél. A cigányok lakta, Baranya megyei Alsószentmártonban szolgáló Lankó József és Varga László, a kaposvári Szent Imre-templom plébánosa is megosztja gondolatait hitről, vallásról, a szeretet parancsáról. A kaposfői kötődésű plébánosok, Agg József, Fliszár Károly és Kovács Jenő is elfogadták a felkérést. Örömmel látogatják meg kedves falujukat, ahova nosztalgikus élmények kötik őket. Kinek szolgálatot, kinek boldog gyermekéveket jelent a hajdani Szomajom. Ősszel Balás Béla megyés püspök találkozik a bérmálandókkal, szüleikkel és bérmaszüleikkel. A főpásztor a kezdetektől fontosnak tartja, hogy egyházmegyéjében személyesen váltson szót az érintettekkel, mielőtt kiszolgáltatná a szentséget. Rövid lelkigyakorlatnak is beillik a püspöki tanítás, amely általában sokáig ad beszédtémát.
A programsorozat az október 20-ai búcsúi szentmisével ér véget.

Fotó: Udvardy Márton

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .