Felhőmesék

A tudománybabona jegyében hisszük el, hogy amit mondanak, igaz, s ugyanezért fogalmaznak sok esetben ők is kijelentő módban, megfellebbezhetetlenül. Például így: „szerdán esni fog”, „a következő napokban is marad a napos idő”. Többet hiszünk róluk, mint amire valójában képesek, és ők is félreérthetően beszélnek magukról, a szakmájukról: az előrejelzések egyre nagyobb pontosságát, a meteorológia matematikai modelljeit emlegetik. Egyik neves képviselőjük egyszer elmesélte: ő célzott előrejelzést is vállal viszonylag kis kiterjedésű területekre, például autótelepekre. A tulajdonosok számára ugyanis akár százmilliós kárt is jelenthet, ha jégeső következtében autók ezreinek karosszériája sérül meg. E példával érkeztem el a lényeghez: mint minden szakma, a meteorológia művelői is felelősséggel tartoznak a munkájukért, és ha kárt okoznak, annak az ő számukra is következményei lehetnek (kellene lenniük?).


Amerikában bizonyára be is perelik őket időnként, ha hevesen viharos helyett napsütéses időt jósolnak, és ezzel családok millióit veszik rá, hogy kirándulni induljanak, szállást foglaljanak, vonat- vagy repülőjegyet vásároljanak. A téves előrejelzés által okozott kár ilyenkor ugyanis dollárra/euróra/forintra pontosan kifejezhető – szemben a csalódással és a bosszúsággal, aminek nincs egzakt mércéje. És akkor vajon kit kell vagy lehet (jogosan) felelősségre vonni, ha egy ilyen kiránduláson valaki megsérül a rossz idő miatt? (Téves előrejelzést adó földrengéskutatókat a múlt hónapban ítéltek hatévi börtönre Olaszországban, de az ítélet nem jogerős, és a tudóstársadalomban megrökönyödést váltott ki.)

A show-biznisznek azért van mindehhez köze, mert a meteorológusoknak számukra idegen terepen kell teljesíteniük: „szórakoztató műsorok” szereplőinek tették meg őket. Ez olyasmi, mintha például orvosokat állítanának a kamera elé esténként, és konkrét betegek túlélési esélyeiről kellene nyilatkozniuk. Felelős szakember ilyesmit nyilván nem tenne. Még akkor sem, ha bohócsipkát adnak rá.

Szerintem az segíthetne, ha az időjárás-előrejelzés előtt a következő figyelmeztető szöveg jelenne meg, hangzana el: „Meserovatunk következik. Az időjárás alakulása az elhangzottaktól független! A tévedésekért semmiféle felelősséget nem vállalunk.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .