Falak helyett hidak

– Meggyőződésem, hogy az országaink között húzódó határoknak nem szabad elválasztaniuk bennünket, sőt hiszem és vallom: kapcsolataink egyre erősödhetnek a jövőben, s ebben kulcsszerep jut a közös keresztény értékeknek. Akiket most új elismerésünkkel kitüntetünk, a maguk területén elkötelezett képviselői ennek az összekovácsoló, a nemzeteink barátságát létfontosságúnak tekintő gondolatnak. Köszönöm eddigi munkájukat, és sok erőt kívánok nekik a folytatáshoz – mondta beszédében az önkormányzati elöljáró.

Beer Miklós megyés püspök egyebek mellett kiemelte: Ferenc pápa a berlini fal lebontásának évfordulóján arra buzdított, hogy falak helyett inkább egymáshoz vezető hidakat építsenek a nemzetek. Magyarország és Szlovákia e tekintetben példát mutathat Európának, sőt az egész világnak.


Fördős Attila, Vác újraválasztott polgármestere az egymást ki nem oltó nemzeti, európai és kisebbségi identitástudat fontosságát hangsúlyozva reményét fejezte ki, hogy a kelet-közép-európai országok népei a jövőben még inkább megtalálják majd a közös nevezőt, ami szavai szerint a keresztény gyökerekben és a gazdasági-szociális egymásra utaltság felismerésében keresendő.

A díjátadó ünnepség rangját jelzi, hogy az eseményen – más jeles vendégek mellett – jelen volt Rastislav Káčer szlovák nagykövet, Berényi József, a Magyar Koalícó Pártja elnöke és Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .