Év végére műanyagmentessé válik a Vatikán

Fotó: Vatican News

 

A vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelősei már leállították az egyszer használatos műanyag árusítását, így várhatóan év végére teljesen kiürül az eddigi raktárkészlet, vagyis műanyagmentessé válik a tevékenységük. Magas százalékarányt értek el az újrahasznosítás terén: a szemét 55 százalékát szelektíven gyűjtik – a cél, hogy három éven belül elérjék a 70-75 százalékot.
Rafael Ignacio Tornini, a vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelőse nyilatkozatában elmondta: 2016-ban létrehoztak egy ökocentrumot, ide kerül az összes különleges kezelést igénylő hulladék; 2018-ban felújították és megerősítették ezt a centrumot, ennek eredményeként az Európai Unió hulladékkódjai (EWC-kódok) alapján 85 típust tudnak kezelni. 2019 első felében sikerült a nem szelektív hulladékot 2 százalékra csökkenteni: vagyis 98 százalékot szelektíven gyűjtenek.
Nehezebb a nem szelektíven összegyűjtött hulladék kezelése a Szent Péter téren, ahol nap mint nap turisták ezrei fordulnak meg. Ezzel kapcsolatban Tornini elmondta: a kolonnádok alatt speciális műanyagszemét-gyűjtőket helyeztek el, ahol naponta közel tíz kilogramm hulladék gyűlik össze.
A Vatikánban elindították az úgynevezett körkörös gazdaságot: a szerves, illetve a metszésből, fűnyírásból származó – összesen mintegy négyszáz tonna – hulladékból komposztot készítenek, és arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb mennyiségű hulladékot kelljen elszállítani. „Igyekszünk újrafelhasználni jó minőségű trágyaként a kertekben, a Vatikánban vagy Castel Gandolfóban” – fejtette ki a vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelőse.
Nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy sok munkát fektetnek a mentalitás megváltoztatásába is; többek között tanfolyamokat szerveztek a személyzetnek a különleges szemét kezeléséről.
Rafael Ignacio Tornini szerint kezdeményezéseik sikere abban áll, hogy komolyan vették Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájának irányvonalát: közös otthonunkat védelmezni kell; és ha nem mi vagyunk az elsők, akkor ki lesz az?

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .