Európa

Az ukrajnai görögkatolikus egyház szinódusa

A szeptember 2–ától 9–éig tartott összejövetel az evangelizálás és a migráció témájával foglalkozott. „Rendkívül fontos eseményről van szó a helyi egyház életében” – írta Lubomyr Husar bíboros a hívekhez intézett levelében. Az evangelizálást illetően azt vizsgálták, hogy a keresztények hogyan tudják életpéldájukkal és testvéri szavakkal Jézus felé irányítani az embereket. Az elvándorlás kérdése ügyében pedig azok helyzetével foglalkoztak, akik görög katolikus struktúrával nem rendelkező országokban élnek. A bíboros üzenetében hangsúlyozta: „A szinódus nem egyfajta parlament, ahol a többség dönt. Isten akaratának keresése azok részéről, akik feladata az egyház vezetése”. A polgári kötelességek tiszteletben tartásának alapja az isteni törvény. Az Isten által előírt rendet kell követni, nem pedig a politikai helyzetet – húzta alá.

A francia forradalom vértanúinak emlékezete

Madame szigetén augusztus 31–én kétezer hívő vett részt a korábban hosszú időre feledésbe ment, az 1794–ben vértanúhalált halt nyolcszáz pap tiszteletére rendezett hagyományos zarándoklaton. Közülük hatszáznégyet II. János Pál 1995–ben boldoggá avatott. (La Croix)

A skóciai egyház a pápát várja

Az Egyesült Királyságban szeptember 16–án, Glasgowban mutatja be a szentatya első szentmiséjét. A szertartás oltárát, az olvasóállványt és a pápai trónust a Stratchclyde–i Egyetem képzőművészei készítik. „Nagy megtiszteltetés, hogy engem választottak az oltár megépítésére – nyilatkozta Neil Reid szobrász. – Már tizennyolc éve építek oltárokat, de kétségkívül ez az eddigi legfontosabb megbízatásom.”

„Szív szól a szívhez”

XVI. Benedek pápa szeptember 16–19–én esedékes nagy–britanniai látogatására készülve több brit katolikus püspök internetes videoüzenetet tett közzé. A pápalátogatás mottója – Szív szól a szívhez – ihlette felvételeken életük olyan pillanatait elevenítik fel, amikor különösen elevennek érezték Isten jelenlétét. (MK)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .