Eucharisztikus szívű közösségben

Fotó: Merényi Zita

 

Az 1990-ben Angliában alakult Cor et Lumen Christi önmagát kontemplatív és karizmatikus, eucharisztikus szívű közösségként határozza meg. A magyarországi közösség szervezésében valósult meg Budapesten, az  „Újítsd meg csodáidat napjainkban, új pünkösd gyanánt!” mottó jegyében a kétnapos programot kínáló lelki hétvége a Folyondár Sport- és Táncközpontban. A szentségimádás, a dicsőítés, a gyógyulásért végzett imaszolgálat sok száz érdeklődőt vonzott. A fiatalok mellett a sportcsarnokot az egyházi rendezvényeken ilyen tömegben ritkán látott középkorosztály töltötte meg, sokféle ember Krisztusban testvérré lett közössége. A szolgálatba nagy számban kapcsolódtak be a Szociális Testvérek Társaságának tagjai.

A meghívott előadó, Damian Stayne, a Cor et Lumen Christi alapítója szerte a világon tart lelkigyakorlatokat.
Az első napon Székely János esztergom–budapesti segédpüspök mutatott be szentmisét. Homíliájában a megbocsátás felszabadító hatalmáról beszélt.
A legnagyobb betegség a bűn, a gyűlölet, és így van ez a mi életünkben is. A gyűlölet beférkőzik a gondolatainkba. Hány ember gondol például rosszat az anyósáról, a szomszédjáról, nemegyszer még a házastársáról is, táplál magában indulatokat a zsidókkal, a cigányokkal, a muszlimokkal vagy a más felekezetű keresztényekkel szemben. A gyűlölet mérgező gyökér; olyan betegség, amely bennünket magunkat öl meg, ha gyűlölködünk – figyelmeztetett Székely János.
Székely János elmondott két példabeszédet. Egy asszony, aki nagyon nem szerette az anyósát, elment egy bölcshöz, és arra kérte, hogy adjon neki olyan mérget, amellyel apránként megölheti. A bölcs adott is egy szert, de hozzátette: jobban hat, ha miután a teájába keverve megitatta az anyósával, alaposan megmasszírozza a néni nyakát. Így is történt, az anyós pedig nem tudta mire vélni a nagy kedvességet, és a következő hetek során megkedvelte a menyét. Az visszaszaladt a bölcshöz, hogy adjon ellenmérget, mert most már nem kívánja az anyósa halálát. Ám ezt a választ kapta: „Nem adtam neked mérget, te viszont azzal, hogy szeretetet gyakoroltál az anyósod iránt, gyógyszert találtál a gyűlöletedre.”
A másik történet szerint két szerzetes bandukolt a tibeti hegyekben rettenetes hidegben. Nyöszörgést hallottak egy szakadékból, és tanakodni kezdtek, mi legyen. Az egyik így szólt: „Ne segítsünk, hiszen a mi életünk is veszélyben van. Ha a mentéssel foglalkozunk, mi is könnyen meghalhatunk, mert a menedékház még messze van.” A társa ennek ellenére segíteni akart: lemászott a szakadékba, nagy nehezen felnyalábolta a balesetet szenvedett vándort, és hátára véve a társa után indult. Órákkal később egyszer csak egy holttestbe botlott. A másik szerzetes feküdt ott, akivel végzett a fagy.
Ez a szörnyű végkifejlet mintha a mi világunkról, rólunk szólna. Rólunk, nyugati emberekről, akik legtöbbször nem tudjuk megnyitni a szívünket a gyenge, a szegény előtt. Végső soron pedig Isten előtt. Arra a halra hasonlítunk, amely egy pocsolyában próbál túlélni, de elpusztul, mert elvágta magát az élet forrásától. Szolgálat, mások segítése, önátadás: ezek a legjobb gyógyszerek a gyűlölet ellen – mutatott rá Székely János.
A találkozót Erdő Péter bíboros szentmiséje zárta, melyet a főpásztor Ferenc pápa megválasztásának negyedik évfordulója alkalmából hálaadásként ajánlott fel.
„Jöjjön el életünkbe a Szent­lélek, hangozzék fel az örömteli dicsőítés hazánkban és szerte a világon. Kérjük a Szentlélek új, erőteljes kiáradását, merjünk imádkozni élő hittel a betegek gyógyulásáért, az egyén és a közösség életét terhelő önzés és gyűlölet leküzdéséért” – fogalmazott Erdő Péter a karizmatikus közösségek Szentlélek-tiszteletére utalva.
A főpásztor arról beszélt, hogy a szenvedés elviseléséhez az embernek szüksége van arra, hogy megerősödjön a hitben. A színeváltozás eseménye Jézus titkát nyilatkoztatja ki a tanítványoknak, akik azt élhetik meg, „Uram, jó nekünk itt lennünk!”.
Kifejezhetetlen öröm Isten jelenléte, ez a valódi boldogság – hangsúlyozta Erdő Péter. – A színeváltozás fényében nemcsak Jézus szenvedését és halálát látjuk más színben, de egész személyét, tanítását és küldetését is. És más fényben jelenik meg előttünk az ember is: Isten teremtménye, aki örök boldogságra hivatott.
A bíboros arra biztatott, éljük meg imádságosan a nagyböjtöt, hogy megtapasztaljuk, egyedül a Krisztussal való személyes szeretetkapcsolat tud kiemelni minket a pesszimizmusból, a szürkeségből, a saját bajainkkal való örökös vívódásból. „Emeljük fel a fejünket, és tekintsünk messzebbre, mint a hétköznapok!
A Cor et Lumen Christi közösség az egyházmegyei szintű elismerésen túlmenően teljes jogú tagja a Catholic Fraternity of Charismatic Covenant Com­mu­nities and Fellowships nevű római székhelyű szervezetnek, amely a Laikusok Pápai Tanácsa alá tartozó pápai jogú magántársulás. Az öt kontinensen végzett szolgálatukat nem csupán testi és lelki gyógyulások ezrei kísérik, hanem megtérések, a hit megerősödése, a hívők Isten és az Egyház iránti mélyebb elköteleződése.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .