Engedetlenség Ausztriában

Idén júniusban azután egyenesen „papi engedetlenségi mozgalmat” indítottak, méghozzá Rómával szemben, ahol „megtagadják a régóta szükséges reformokat”. Követeléseik: az elvált újraházasodottakat, a más vallású keresztényeket a szentségekhez kell engedni, a papok vasárnaponként csak saját templomukban misézzenek, a pap nélküli istentiszteleteket ezentúl szentmisének nevezzék, felkészült világi hitoktatók prédikálhassanak. Minden plébániának legyen elöljárója, férfi vagy nő, házas vagy mellékfoglalkozású. Legyenek papok házas férfiak is, és nők is legyenek pappá szentelhetők.

Háromszázra becsülik azoknak a papoknak a számát, akik az engedetlenségi mozgalmat támogatják. Az osztrák főpásztorok, élükön Schönborn bíborossal, természetesen elítélték a kezdeményezést. Az illetékes bíboros augusztus közepén tárgyalt Schüllerrel és követőivel. Akkor gondolkodási időt kaptak, mely hamarosan lejár. Paul M. Zulehner bécsi teológiaprofesszor az eset kapcsán egy újabb kilépési hullámtól óvott. A szentatya szeptember 8-án Michael Spindelegger osztrák külügyminisztert fogadva megemlítette, hogy figyelemmel kíséri az osztrák egyház fejleményeit. (KAP)
 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .