Emléket állítanak Slachta Margitnak Zuglóban

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

 

A zuglói önkormányzat tavaly októberben írt ki országos, nyílt pályázatot a Budapest XIV. kerület Stefánia út 91. számú ingatlan előtti közterületen felállítandó szobor elkészítésére. A cél Slachta Margit életének, tevékenységének emléket állító, esztétikailag és tartalmában egyaránt igényes köztéri szobor elkészítése volt. A kezdeményezéssel az önkormányzat a szerzetes nevét és napjainkban is példamutató életútját szerette volna a köztudatba emelni. A pályázatra tizenegy szoborterv ékezett. Az első helyezett Raffay Dávid szobrászművész alkotása lett, a második díjat Böjte-Horváth István, a harmadik díjat Bíró János szobrászművész vehette át. Az elismeréseket a Zuglói Civil Házban adták át a legjobb pályaművek makettjeiből és tablóképeiből rendezett kiállítás megnyitóján, március 5-én. A Thököly úti mementó a nyilas terror áldozatainak állít emléket. A hiteles történelemkép érdekében azokról is meg kell emlékezni, akik mentették az üldözötteket. Közéjük tartozott Slachta Margit – emlékeztetett beszédében Karácsony Gergely polgármester.
A szoborterveket méltató Fecske Orsolya szociális testvér, festőművész szerint a szobor mellett elhaladók elgondolkodhatnak majd azon, hogy elkerülik, mellé állnak vagy nyomába szegődnek a tanúságtevő szerzetesnőnek. Az alkotást idén szeptember 18-ára, Slachta Margit születésének évfordulójára szeretnék felállítani.
A szoborterveket bemutató kiállítás március 26-ig látható a Zuglói Civil Házban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .