Emberhalász világháló: Kicsi zöld – nagy felelősség

2008 nyarán indultak meg a Felelősségünk a teremtett világért című katolikus püspökkari körlevél, illetve a kereszténység és környezet kapcsolatát több szempontból körüljáró háromkötetes könyv (Hogy művelje és őrizze meg) munkálatai, amelyekben számos egyházi és világi keresztény szakember és munkatárs vett részt.
A körlevelek, alapvető írások arra valók, hogy elolvassák őket, majd… Na, itt szoktak kezdődni a bajok. Ugyanis az ilyen dokumentumok könnyűszerrel válnak félholt idézetgyűjteménnyé, pedig – ha jól belegondolunk – létrehozásuk csak az első lépés: az összeterelt és szóvá tett bölcsességet aprópénzre kellene váltani.

Hát ezért léptek egyelőre még egyet többek közt az említett munkacsoport tagjai, s indítottak egy reménytelien zöld honlapot. Több-kevesebb rendszerességgel frissítik a közzétett tartalmak sorát, segítve a keresztény hitre nyitottan tájékozódó embereket, hogy itt és most minél többen vegyük komolyan és éljük a ránk bízott teremtett világért kapott felelősségünket.

Keresztény álláspontunk leginkább a környezeti kérdések mögött meghúzódó ideológiai, etikai irányzatok sajátos, katolikus szemléletében mutatkozik meg: az egyház társadalmi tanítása és a keresztény erkölcsteológia alapján megfogalmazzuk a keresztény környezetetikát, melynek fő vonásai a relatív emberközpontúság, a természet önértékének istenközpontú szemlélete és a természet kiteljesedésének állítása. Ebből következően megállapítjuk, hogy a természeti környezet része a közjónak, tehát a vele való törődés az ember törekvései közt kell, hogy szerepeljen – írják beköszöntőjükben a Teremtésvédelem-oldal szerkesztői, akik sorát egészségszociológus, zoológusökológus, közgazdasági végzettségű és tapasztalatú szerzetesnő, zajcsökkentési szakmérnök, levegőtisztaság-védelmi szakértő, a környezetpolitika stratégiai szakembere és római katolikus pap gazdagítja.

Az olvasnivalók közt találunk elméleti tanulmányt, interjúkat, letölthetünk előadásokat, értesülünk a környezetvédelemmel kapcsolatos programokról és internetes helyekről, s nem utolsósorban bőséges ötlettárat lelünk arról, hogy miként válthatjuk tettekre a hit fényénél végiggondolt és helyére tett környezetszemléletünket.
A honlap gazdái olyan cselekvési programokat is szeretnének hirdetni, felhívásokat közölni, amelyekhez csatlakozva tevékenyen megélhetővé válik a „művelés és megőrzés”. Elsősorban plébániák, családok, közösségek érdeklődésére számítanak, de minden olyan emberre, aki javaslataiban, az általuk közzé tett lehetőségekben utat lát a maga számára a természet megóvásához.

Olykor hajlamosak vagyunk elfelejteni: a teremtés műve ma is zajlik, s az ember Isten alkotótársa. Személyesen és közösségben egyaránt. Frissítsük hát az emlékezetünket. Csak természetesen. És természetfelettien.
A közutakon már jól tudjuk, mit jelent a zöld szín: el kell indulni…

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .