Először játszottak külföldön

A gárda ezt elfogadta, parancsnokai és a Vatikán illetékesei engedélyezték az utazást, így július 5-én, Felcsúton a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sportcentrumában történelminek is nevezhető mérkőzésre került sor, hiszen Olaszországon kívül most először játszott idegenben a Svájci Gárda csapata. A mérkőzésen ismét a magyar cigányok válogatottja győzött, ezúttal 8:1-re.
A találkozón megjelent Juliusz Janusz érsek, pápai nuncius mellett Németország magyarországi nagykövete is, valamint Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke, a mérkőzés egyik fő támogatója és Székely János esztergom-budapesti segédpüspök is. A mérkőzést megtekintette a magyar futballvilág több neves képviselője, de Felcsúton voltak azok a cigány gyerekek is (a váci egyházmegye területéről), akik Dúl Géza vezetésével épp Devecserben táboroztak. A hazánkban csupán három napig tartózkodó gárda csapata a mérkőzés előtti délelőtt a Szent István-bazilikában misén vett részt, melyet Juliusz Janusz nuncius és Székely János segédpüspök mutatott be, elutazásuk előtt pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Schmitt Pál házelnök is fogadta őket.

A mérkőzést megnyitó ünnepi beszédek szónokai kiemelték annak jelentőségét, hogy a Svájci Gárda csapata először játszik külföldön, épp egy olyan csapat ellen, melynek tagjai magyarországi cigány fiatalok, s hangsúlyozták, mindez reményt nyújthat a kölcsönös előítéletek csökkenésére, valamint arra, hogy a hazai futballcsapatok figyelme e tehetséges fiatalok felé fordul.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .