Vatikán

A július 8-án közzétett kommentár emlékeztet a kérdéssel kapcsolatos katolikus álláspontra, amelyet VI. Pál és II. János Pál pápák világosan kifejezésre juttattak. Az anglikán egyház jelenlegi döntése szakít az apostoli hagyománnyal, amelyet az első évezred egyházai mind megtartottak. „Ez a lépés újabb akadályt jelent a katolikus és az anglikán egyház közötti kiengesztelődés útján” – állapítja meg a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának jegyzéke. A canterburyi érsek meghívta Walter Kasper bíborost július végére a Lambeth konferenciára: fejtse ki a katolikus egyház álláspontját. Az angliai anglikán egyház szinódusa július 7-én hozott döntése várhatóan 2014-re tenné lehetővé az első női püspökszentelést. Mintegy kétezer anglikán lelkész fenyeget az egyházból való kilépéssel, ha ez bekövetkezik. Több mint kétszáz konzervatív anglikán püspök pedig bojkottálni kívánja a lambethi konferencia ülését. (KIPA)

Titkos anglikán tárgyalások Rómában?

A londoni Sunday Telegraph július 7-i értesülése szerint angliai anglikán püspökök titkos tárgyalásokat folytatnak a Vatikánban. A lap szerint a pápa megbízottjaival arról tárgyalnak, miként lehetne szorosabb kapcsolatot kialakítani a katolikus egyházzal. Állítólag Rowan Williams canterburyi érsek, anglikán prímás nem tudott a tárgyalások kezdeményezéséről. Az anglikán egyházi közösség manapság igen éles vitáktól hangos: komoly ellentétek alakultak ki az úgynevezett gyakorló homoszexuális személyek pappá szentelése, a homoszexuális párok megáldása és Angliában a nők püspökké szentelésének lehetősége miatt. Valójában ezek mögött a Bibliához, a hagyományhoz, tanítóhivatalhoz és egyházi struktúrához való viszony kérdései húzódnak meg. A II. világháborúig az anglikán egyház három irányzata élt együtt egyetlen egyházi közösségben: a katolikus egyházhoz közel álló high church, az evangélikus-református jellegű low church és az előbbi irányzatok keverékének számító broad church. Azóta a szekularizáció következményeként is új problémák támadtak. Az anglikánok közül sokan egyébként egyházukat a katolikus egyház egy szárnyának tekintik. Sokan vannak, akik a zavarok láttán mielőbb teljes egyházi egységet szeretnének a pápasággal, megtartva saját hagyományaikat, liturgiájukat, jámborságukat, teológiájukat és egyházjogukat. Az Egyesült Államokban az utóbbi években bizonyos anglikán közösségek át is léptek a katolikus egyházba, bár bizonyos anglikán hagyományt megőrizhettek. Július 16-án kezdődik a tízévente esedékes lambethi konferencia, az anglikán közösség nagy vitafóruma. (KAP)

A pápa a gyermekművészekhez

A művészet és a kultúra összekapcsolhatja a népeket: a gyermekek az emberi család jövőjét alkotják, ezért arra kaptak meghívást, hogy szebb és emberibb életet építsenek” – mondta XVI. Benedek pápa  július 6-án délben, az úrangyala elimádkozása után. Köszöntése ahhoz a háromszáz gyermekhez szólt, akik Kínából és a világ többi országából érkeztek, hogy részt vegyenek a gyermekművészek idei nemzetközi fesztiválján. „Most rajtatok keresztül a béke és az öröm üdvözletét küldöm társaitoknak, akik Kínában és a világ többi részén élnek” – mondta a Szentatya. A fesztivált első alkalommal 1994-ben rendezték meg Kínában, majd Magyarország, illetve Ausztrália látta vendégül.

A szenttéavatási kongregáció új prefektusa

A Szentatya elfogadta José Saraiva Martins bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja prefektusának életkorára való tekintettel történő lemondását, és július 9-én helyére Angelo Amato érseket , a Hittani kongregáció eddigi titkárát nevezte ki. A kongregáció titkára Luis Francisco Ladaria Ferrer spanyol jezsuita, a Gergely-egyetem dogmatikatanára, a Hittani Kongregáció tanácsadója lett érseki rangban. (La Croix)

Adomány a Szentszéknek

A Szentszék tavaly 14,3 millió USA-dollár adományt (9 millió euró) kapott egyetlen adományozótól, aki nem járult hozzá nevének nyilvánosságra kerüléséhez. Az adományt a péterfillérek közé könyvelték, felhasználásáról XVI. Benedek pápa dönthet. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .