Róma– Vatikán

A pápa a tragikus gázai eseményekről

A Gázai övezet közelében történt izraeli tengeri támadás kapcsán XVI. Benedek pápa június 2-án felhívást tett közzé: „Mélységes aggodalommal követem a tragikus eseményeket. Szükségét érzem, hogy kifejezésre juttassam együttérzésemet a nagyon fájdalmas események áldozatai iránt. Az történtek aggodalommal töltik el mindazokat, akik szívükön viselik a térség békéjét. Még egyszer szívből ismétlem, hogy az erőszak nem oldja fel az ellentéteket, hanem éppen növeli a drámai következményeket, és újabb erőszakot szül. Felhívással fordulok a helyi és nemzetközi politikai felelősökhöz, hogy fáradhatatlanul keressék tovább az igaz megoldásokat a párbeszéden keresztül, azért, hogy az egyetértés és a békesség jobb életkörülményeit biztosítsák a térség népeinek. Arra kérlek benneteket, hogy együtt imádkozzunk az áldozatokért, családtagjaikért és mindazokért, akik szenvednek. Az Úr erősítse azok erőfeszítéseit, akik nem fáradnak bele a kiengesztelődés és a béke műveibe.”

A hit és értelem harmóniája

A katolikus egyház katekizmusára Szent Ágoston után a legtöbbször Aquinói Szent Tamást idézi – mutatott rá a június 2-ai általános fogadáson XVI. Benedek pápa. Szent Tamás alaposan kifejtette korának filozófiai kérdéseit. Ebben az időszakban ugyanis a latin világ kultúrája nagymértékű ösztönzést nyert az Arisztotelész műveivel való találkozás révén, amelyek korábban hosszú időn át ismeretlenek voltak. Valójában két kultúra találkozott ekkor. A nagy domonkos teológus az eredeti görög szövegek új, latin fordításait tanulmányozta. A pápa legfontosabb gondolata: Aquinói Szent Tamás végeredményben kimutatta, hogy a hit és az értelem között természetes harmónia létezik. Tamás új szintézist teremtett, amely alakította az eljövendő századokat. A pápa végül Aquinói Szent Tamást mint eucharisztikus embert mutatta be.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA, valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze. 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .