Róma – Vatikán – Itália

Az Anglicanorum coetibus kezdetű apostoli konstitúcióra utalva a főpap megállapította: azok az anglikánok, akik teljes és látható szeretetközösségre kívánnak lépni a katolikus egyházzal, sajátos hangot képviselnek majd az egyházi közösségben, csakúgy, mint ahogy egy zenekarban a különféle hangszerek együttesen szólaltatnak meg egy szimfóniát.

A horvát miniszterelnök a pápánál

Jadranka Kosor horvát miniszterelnök asszonyt fogadta a pápa március 13-án. A szívélyes hangvételű megbeszélésen a felek tárgyaltak a bosznia-hercegovinai horvát közösség helyzetéről, valamint az egyház és az állam kapcsolatáról. Végezetül szó esett Horvátország európai uniós csatlakozásának a folyamatáról is.

A pápa az ifjuság világnapjára

Idén virágvasárnap egyházmegyénként rendezik meg az ifjúság világnapját. Ebből az alkalomból XVI. Benedek pápa üzenetében arra szólítja a fiatalokat, ne féljenek vállalni a papi vagy szerzetesi hivatást, ha meghívást kaptak. E hivatás követése mély örömet ad, ha bátran vállaljátok. Ugyanakkor azokhoz is fordul, akik a házasságra éreznek hivatást, hogy kötelezzék el magukat a szeretet hűségében. .

Nincs veszélyben II. János Pál boldoggáavatása

Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsek, II. János Pál pápa egykori titkára cáfolta azokat a sajtójelentéseket, melyek szerint a Wojtyla pápa közbenjárásának tulajdonított gyógyulás nem bizonyult valósnak, s ezért veszélybe került volna a boldoggá avatás ügye. Lehet, hogy Marie Simon-Pierre francia szerzetes nővér csak a Parkinson-kórhoz hasonló betegségben szenvedett, amelyből természetes úton is meg lehet gyógyulni, csakhogy további 251 dokumentált gyógyulást tulajdonítanak II. János Pál közbenjárásának, tehát az ügyet legfeljebb késleltetheti egy újabb vizsgálat.

Meglepő Osservatore-cikk

A Vatikán félhivatalos lapja, a L’Osservatore Romano március 11-i vezércikke feltűnést keltett azzal a megállapításával, hogy a nőknek az egyházi vezető hivatalokból való kizárása is hozzájárult a szexuális visszaélések botrányaihoz. Lucetta Scaraffia történészprofesszor cikkében megállapítja, hogy ha nők is volnának az egyházi döntéshozók között, elkerülhető lett volna e bűntettek korábbi elhallgatása. A nőknek nagyobb érzékük van a gyerekek és fiatalok védelmére. A professzor asszony a római Sapienzia Egyetem tanára.

Restaurálták Giotto festményét

Újabb lépés a keresztény művészet megóvása érdekében a Firenzéhez közeli Gavinanában: a restaurálást követően újra eredeti szépségében látható Giotto, az itáliai trecento neves festőjének csodálatos alkotása, A Szűzanya a gyermek Jézussal című festmény, melyet a helyi lakosok Oltalmazó Szűzanyának neveznek. A festmény a Santa Maria a Ricorboli-templom egyik oldalkápolnájában kapott helyet, melyet március 7-én, a Giuseppe Betori firenzei érsek által bemutatott szentmisét követően helyeztek el a Firenzéhez közeli templomban.

Az igazi béke feltételei

 

Országotok békére vágyik, és nagy türelemmel dolgoztok ennek helyreállításán – kezdte az afrikai főpásztorokhoz szóló beszédét március 13-án a Szentatya. Arra biztatta őket, hogy a hitben és a Krisztusba, a Béke Fejedelmébe vetett reményben gyökerezve, mindig találják meg az evangéliumban a szükséges alapelveket a tanításhoz, a prédikáláshoz, az ítéletalkotáshoz és a cselekvéshez. A Szentatya arra is figyelmeztetett: a béke szilárd megteremtéséhez csökkenteni kell a zavargásokhoz vezető tényezőket. Ezek közül kiemelte a korrupciót, az etnikai feszültséget, a közönyt és az önzést. XVI. Benedek arra kérte a szudáni főpásztorokat, hogy szenteljék energiáikat a katolikus nevelés megerősítésének. Ezáltal készítsék fel a világi híveket a Krisztusról való tanúságtételre a családi, a társadalmi és a politikai élet minden területén. A pápa nagy elismeréssel szólt a püspökök erőfeszítéseiről, amelyek az iszlám követőivel való jó kapcsolat megtartására irányulnak.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .