Róma – Vatikán

Megvizsgálták az ír egyházi hatóságok mulasztását: sok éven át nem foglalkoztak ténylegesen azokkal a szexuális visszaélésekkel, amelyeket néhány ír pap és szerzetes követett el fiatalokkal szemben. A jelenlévők mindannyian elismerték, hogy a súlyos válság következményeként megfogyatkozott az emberek bizalma az egyházi vezetésben, a válság kárt okozott az egyház evangéliumi tanúságtételének, valamint erkölcsi tanításának. Minden ír püspök elmondta észrevételét és javaslatait. Őszintén szóltak a fájdalom és a felháborodás, az árulás, a botrány és a szégyen érzetéről, amelynek számos esetben hangot adtak azok, akikkel a visszaélés történt. Hasonló érzéseket tapasztaltak a világi hívek, papok és szerzetesek körében is a kérdést illetően. A püspökök egyidejűleg beszámoltak arról a segítségről is, amelyet jelenleg odaadó és képzett világi önkéntesek nyújtanak a plébániákon: garantálják a gyermekek biztonságát minden egyházi tevékenységben. A főpásztorok jelentős intézkedéseket hoztak a gyermekek és fiatalok biztonságának érdekében. A Szentatya megjegyezte, hogy a gyermekek és fiatalok ellen elkövetett szexuális visszaélés förtelmes bűntény. Egyben olyan súlyos bűn, amely sérti Istent, és megsebzi a képmására teremtett személy méltóságát. A pápa belátja, hogy a jelenlegi fájdalmas helyzetet nem lehet rövid időn belül megoldani. Arra bátorította a püspököket, hogy határozottan tárják fel a múlt problémáit, a jelen válságával pedig becsületesen és bátran nézzenek szembe. Annak a reményének is hangot adott, hogy ez a találkozó hozzájárul a püspökök egységéhez. A hit meggyengülése jelentős mértékben hozzájárult a kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélés jelenségéhez. Jobb emberi, spirituális, tanbeli és lelkipásztori képzést kell biztosítani mind a papi és szerzetesi életre készülők, mind a már felszenteltek számára. A püspököknek lehetőségük nyílt arra, hogy elolvassák és megvitassák annak a pásztorlevélnek a vázlatát, amelyet a Szentatya intéz Írország katolikusaihoz. Figyelembe véve az ír püspökök kommentárjait, a pápa most kiegészíti ezt a levelet, amelyet közzétesz.

Háborús dokumentumok a világ hálón

A L’Osservatore Romano február 16-án közölte, hogy a Vatikán mindenki számára hozzáférhetővé tesz 5125 dokumentumot az interneten. Az 1939 márciusától 1945 májusáig datált levéltári iratok már megjelentek az Actes et documents válogatásban.

XVI. Benedek a maronita egyházhoz

A maronita egyház február 14-én kezdte meg hivatalosan ünnepségeit alapítója, Szent Maron halálának 1600. évfordulója alkalmából. A libanoni egyház erről a régmúltban élő szíriai szerzetesről kapta a nevét. A római Santa Maria Maggiore-bazilikában a szent liturgiát Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa vezette. A szertartáson a bíboros felolvasta a Szentatya táviratát. A Szentatya arra kérte a maronita egyházat, hogy meggyőződéssel haladjon előre az ökumenizmus útján, mert a Közel-Keleten különösen fontos, hogy a vallások közötti kapcsolatok kiegyensúlyozottak legyenek.

Tárgyalások Izraellel

A tizenhat éve tartó vatikáni-izraeli tárgyalás az egyházi ingatlanok gazdasági és jogi kérdéseiről továbbra is eredménytelen. A február 13-án kiadott vatikáni közlemény szerint a legutóbbi tárgyalási forduló Jeruzsálemben „szívélyes légkörben” zajlott.

Találkozó a római papsággal

XVI. Benedek pápa, Róma püspöke február 18-án fogadta egyházmegyéje papságát. A hagyományos nagyböjti találkozón a papi hivatásról elmélkedett. Ennek vezérfonala a következő volt: a teljes egészében Istennek szentelt papok érezzenek együtt a világgal, annak minden nyomorával. Vezesse őket az Isten iránti engedelmesség, amely nem lemondást jelent, hanem azt, hogy szabadon csatlakoznak az Úrhoz. A papok csak akkor válhatnak Isten és az emberek közötti valódi közvetítővé, ha hiteles emberek. Ez a pap küldetése: legyen közvetítő, híd, amely elvezeti az embert Istenhez, a megváltáshoz, a valódi élethez. Ahhoz, hogy a papok betöltsék a híd szerepét, a szüntelen imából és az Eucharisztiából kell táplálkozniuk.

Megkezdődött a papi labdarúgóbajnokság

A Vatikán által szervezett „papi kupa” tavaszi évadja február 21-én kezdődött. Papok és szeminaristák tizenhat csapata, mintegy négyszáz résztvevő indult immár negyedik alkalommal a bajnokságon. A mérkőzéseket az Oratorio San Pietro pályáján játsszák, a Vatikán közvetlen közelében. Az utolsó mérkőzést pedig májusban a római olimpiai stadionban. A bajnokság favoritja idén is a Redemptoris Mater újkatekumenális szeminárium csapata, amely már 2007-ben és 2009-ben bajnok lett. A játékosok 19 és 57 év közöttiek, vannak köztük afrikaiak és pápuák is.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .