Róma – Vatikán

A pápa törökországi új szentszéki nagykövetéhez

„A konfliktusok megoldása csak akkor lehetséges, ha figyelembe veszik minden fél jogos elvárásait, ha beismerik, és lehetőség szerint jóváteszik a múlt igazságtalanságait”– mondta a pápa néhány napja, amikor fogadta a török nagykövetet. A Szentatya emlékeztetett rá: közeledik a Törökország és a Szentszék közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója. A laikus Török Köztársaságban, ahol a lakosság nagy többsége muzulmán, a keresztény közösségek büszkén vállalják hitüket. Tudatában vannak ősi örökségüknek, és annak, hogy jelentősen hozzájárultak nemcsak hazájuk, hanem egész Európa civilizációjához. A keresztény-muzulmán dialógus a kölcsönös tisztelet és barátság szellemében folytatódik, közös tanúságtétel az Istenbe vetett szilárd hitről, ami mind a keresztényeket, mind a muzulmánokat jellemzi. Törökország mint laikus demokratikus állam, Európa és Ázsia határán betöltheti az iszlám és a nyugat közötti híd szerepét, és jelentősen hozzájárulhat a közel-keleti stabilitás megvalósításához.

II.János Pál pápa legyen a sport patrónusa

Ezt José Saraiva Martins bíboros javasolta a Vatikáni Rádiónak adott interjúban. A 2005-ben elhunyt pápa valódi sportember volt, olyasvalaki, aki a sport jelentőségét mélyebben értelmezte, annak emberi és keresztény távlatait is figyelembe véve. II. János Pál pápa e téren is nagyszerű példakép lehet – fogalmazott a portugál bíboros, aki korábban a Szenttéavatási Kongregáció prefektusa volt. Ismert, hogy II. János Pál pápa fiatalabb éveiben igen sokat túrázott, és kiváló sífutó volt. A Vatikánban már korábban is gondolkodtak azon, hogyan tudna az egyház hozzájárulni a 2010-es sport évéhez – mondta a bíboros.

 A Szentatya elítélte az erőszakot

Olaszországban, a calabriai Rosaróban zavargások törtek ki a külföldi munkavállalók ellen. A Szentatya január 10-én, az úrangyala imádság alkalmából arra szólított fel, hogy a bevándorlókat más kultúrájuk és hagyományaik ellenére tisztelni kell. Az erőszak nem old meg problémákat. – A pápa az egyiptomi kopt keresztények elleni legutóbbi merényletet is elítélte.

A pápa tizennégy gyermeket keresztelt

Urunk megkeresztelkedésének ünnepén, január 10-én tizennégy gyermeket keresztelt meg XVI. Benedek pápa a Sixtus-kápolnában. A hét kisfiú és hét kislány vatikáni alkalmazottak gyermekei. Beszédében arra szólította fel a pápa a katolikusokat, hogy fedezzék fel újra a hit ajándékát. A keresztség szentsége által minden keresztény megtapasztalja a keresztény élet „szépségét és örömét”. A szülőknek példaképnek kell lenniük gyermekeik számára.

A százötven éves észak-amerikai pápai kollégium

A Gianicolo-dombon fekvő észak-amerikai kollégium és szeminárium most ünnepelte fennállása 150. évfordulóját. A Szentatya január 9-én fogadta a kollégium növendékeit és papjait. Hozzájuk szólva a pápa ismételten hangsúlyozta, amit az Egyesült Államokban tett látogatása alkalmával is mondott: az amerikai egyháznak a hit és értelem harmóniájának megteremtésén kell fáradoznia, amely sajátságosan katolikus.

A pápa beteglátogatóban

XVI. Benedek pápa január 9-én meglátogatta a Gemelli-klinikán Roger Etchegaray bíborost, aki a karácsonyeste történt rendzavarás során combnyaktörést szenvedett. A bíborost megoperálták, állapota folyamatosan javul, napokon belül elhagyhatja a kórházat.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .