Róma – Vatikán – Itália

A Szentatya megállapította: a környezetvédelem, az erőforrások és a klíma védelme minden vezetőt arra kötelez, hogy közösen cselekedjék a jog tiszteletben tartásával, előmozdítva a szolidaritást a világ legszegényebb térségeivel. Együttes erőfeszítésekkel olyan átfogó emberi fejlődést valósíthatunk meg, amely mindenki javát szolgálja ma és a jövőben egyaránt. XVI. Benedek pápa végül támogatásáról biztosítja az Egyesült Nemzetek Szervezetét, emlékeztetve rá, hogy az egyház tanítása szerint a környezeti kérdések szorosan kapcsolódnak az ember átfogó fejlődéséhez.

A Szentatya Fatimába zarándokol

XVI. Benedek pápa májusban felkeresi a fatimai kegyhelyet – jelentette be szeptember 24-én a portugál államfő hivatala. A pápa május 13-án mutat be szentmisét Fatimában. Ő az ötödik pápa, aki ide látogat, VI. Pál 1967-es zarándoklata óta.

Apostoli látogatás Nagy-Britanniába

Az 1534-es anglikán szakadás óta másodszor látogat pápa Nagy-Britanniába. A párizsi La Croix című napilapnak nyilatkozva P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő elmondta hogy Gordon Brown miniszterelnök februárban hívta meg a Szentatyát, aki valószínűleg jövő szeptemberben tesz eleget a meghívásnak. Vincent Nichols westminsteri érsek nyilatkozatában a katolikusok örömteli várakozásáról szólt. Rowan Williams canterburyi érsek, anglikán prímás az esemény ökumenikus jelentőségét méltatta. A The Times értesülése szerint a Szentatya Londonba, Birminghambe, Oxfordba és Edinburghba látogat. Apostoli útja egyik csúcspontja lesz Newman bíboros (1801-1890) boldoggá avatása. A tervek szerint a pápa a parlament két háza előtt is beszédet mond.

 Új felügyelet az IOR Banknál

A Vatikánváros területén működő IOR Bank tevékenységének ellenőrzését végző bíborosi bizottság megújította az intézet felügyeleti tanácsának tagságát. Megválasztották a tanács új tagjait, továbbá a bíborosi bizottság kinevezte Ettore Gotti Tedeschit a tanács új elnökévé, Ronaldo Hermann Schmitzet pedig alelnökévé. A Santander Consumer Bank 64 éves olaszországi elnöke, Ettore Gotti Tedeschi a milánói katolikus egyetemen pénzügyi etikát tanít, és egyik tanácsadója volt XVI. Benedek Caritas in veritate enciklikájának.

 II. János Pál idei boldoggá avatása?

Joaquin Navarro-Valls spanyol orvos és újságíró, az Opus Dei tagja, huszonegy évig volt II. János Pál pápa szóvivője. Az El Mundo című spanyol lapnak nyilatkozott arról, hogy még az idén boldoggá avathatják II. János Pál pápát. Még két lépés hiányzik: az erények hősi fokban való gyakorlásának megállapítása és egy elismert csodás gyógyulás.

Befejeződött az assisi freskók restaurálása

Tizenkét évvel a nagy földrengés után befejeződött az assisi Szent Ferenc-bazilika freskóinak restaurálása. Cesare Sermei (1581-1668) Utolsó ítélet című, kétszáz négyzetméteres falfestményének fél évig tartó helyreállítása volt az utolsó munka. A felső templom Giotto- és Cimabue-freskói már 2006-ra megújultak.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .