Róma – Vatikán – Itália

Szent Lőrinc az állandó diakónusok példaképe

A Papi Kongregáció prefektusa, Claudio Hummes Szent Lőrinc liturgikus ünnepén levelet intézett az állandó diakónusokhoz, megállapítva, hogy az egyház egyre inkább felfedezi szolgálatuk felbecsülhetetlen gazdagságát. Megköszönte és elismerte nagylelkű munkájukat, miközben személyes megszentelődésre, imaéletre buzdította őket. Kérte, fáradhatatlanul segítsék a szegényeket, akik egyre nagyobb számban jelen vannak társadalmainkban. Végül a Papi Kongregáció prefektusa a házas diakónusok feleségeit és gyermekeit is köszöntötte levelében.

 A diaszpórában élő hívek joga az anyanyelvű imádkozás

Az Osservatore Romano című vatikáni napilap augusztus 14-i száma összefoglalja azt az interjút, amelyet Hilarion Alfejev volokalamszki érsek, a moszkvai orosz ortodox patriarchátus külügyi osztályának vezetője adott a júniusban, Chambésyben megrendezett pánortodox találkozóról. „A moszkvai patriarchátus, csakúgy, mint számos helyi egyház, azt vallja, hogy minden részegyháznak joga van a diaszpórában élő hívek körében lelkipásztori és misszionárius tevékenységet végeznie azokban a térségekben is, amelyek nem tartoznak kánoni területéhez. Krisztus minden tanítványának meghagyta: Menjetek tehát, tegyetek tanítványommá minden népet, kereszteljétek meg őket az Atya és Fiú és Szentlélek nevében” – mondta a volokalamszki érsek.

Apostoli látogatás Viterbóba

A Rómától nyolcvanöt kilométerre északra, Lazio tartományban lévő Viterbo városába szeptember 6-án látogat el a pápa. AXX. században II. János Pál volt az egyetlen egyházfő, aki ellátogatott a városba, 1984. május 27-én. Előzőleg a XIX. században, 1857. szeptember 3-án IX. Piusz tett ott váratlan látogatást. A művészeti kincsekben gazdag Viterbo egyik gyöngyszeme az Assisi Szent Ferencről elnevezett minorita templom, amely Árpád-házi Szent Erzsébet hitelesített koponyacsontjait őrzi.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .