Vatikán

Kívánatos tehát, hogy a múzeum felelősei újabb tárgyilagos és elmélyült vizsgálatnak vessék alá a feliratot. Bármennyire is jelentős ez a tény azonban, nem lehet meghatározó egy esetleges szentföldi pápalátogatás szempontjából.” Mint ismeretes, a pápa szeretne ellátogatni a Szentföldre, de ennek konkrét programja még nem született meg.  „Ami a boldoggá avatás eljárását illeti – folytatja jegyzékében p. Lombardi -, megismétlem, amit a közelmúltban mondtam. XVI. Benedek a mai napig még nem írta alá az Isten szolgája, XII. Piusz hősies erényeiről szóló dekrétumot. Ez az aláírás az előfeltétele az ügy további folytatásának. A pápa jelenleg még tanulmányozza és elmélyíti a kérdést, és ebben a helyzetben nem megfelelő, hogy bármilyen értelemben nyomást próbáljanak gyakorolni rá.”

Gazdasági válság, fejlődés és adórendszer

Az ENSZ november 29. és december 2. között a katari Dohában konferenciát tart a fejlődés finanszírozásáról. A Iustitia et Pax Pápai Tanács október 23-ra tanulmányi napra hívta össze a szakértők egy csoportját a Vatikánba azzal a céllal, hogy elmélyítsék a tanács számára fontos témát: hogyan ösztönözzék a katolikus közösségeket a szükséget szenvedő régiók fejlődése és a nemzetek közötti társadalmi igazságosság előmozdítására.

Az iraki keresztények védelmében

P. Federico Lombardi jezsuita szentszéki szóvivő október 24-i nyilatkozatában a keresztények hathatósabb védelmére szólította fel az iraki kormányt, nem csak Mosszulban. Lombardi feltette a kérdést: a hatóságok képtelenek a védelemre, vagy nem akarják megvédeni a keresztényeket? A Szentszék nyugtalanul figyeli az eseményeket. A legutóbbi erőszakcselekmény mögött egyértelműen iszlamista szélsőségesek állnak. Az Arab Liga is bírálta a keresztényeket ért erőszakot. A liga kapcsolatban áll iraki politikusokkal és Emmanuel III. Delly káld katolikus pátriárkával, hogy közösen keressék a megoldást az áldatlan helyzetre.

Szinódusi enchiridion

A szinódus 20. ülésén Nikola Eterovic érsek, szinódusi főtitkár átnyújtotta a pápának annak az enchiridionnak (útmutató kézikönyvnek) harmadik kötetét, amelyet az első püspöki szinódus negyvenedik évfordulójára készítettek. VI. Pál pápa 1965. szeptember 14-én hozta létre a katolikus egyház ezen új intézményét. Az enchiridion a püspöki szinódusokkal kapcsolatos dokumentumokat gyűjti egybe a kezdetektől 1988-ig. Nemcsak a püspöki kollégium tagjainak figyelmére tarthat számot a kötet, hanem hasznos lehet a kutatók, történészek és teológusok számára is, mivel ez az egyház II. vatikáni zsinat utáni életének elsőrendűen fontos dokumentumait összegzi – emelte ki a szinódus főtitkárságának közleménye. A szentatya úgy határozott, hogy ezt a kötetet a szinódus résztvevőinek is odaajándékozza.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .