Róma – Vatikán

Ötven éve választották pápává

Giuseppe Roncalli bíborost, velencei pátriárkát 1958. október 28-án választották pápává. A XXIII. János nevet vette fel. 1881-ben született. Az általa összehívott XXI. egyetemes zsinat (a II. vatikáni zsinat) 1962-1965 között zajlott, négy ülésszakban. A pápa 1963. június 3-án hunyt el rákbetegségben. 2000. szeptember 3-án avatta boldoggá II. János Pál pápa. Sírjához azóta is sokan zarándokolnak el a Szent Péter-bazilika altemplomába. (KAP)

Indiai politikusok a pápa aggódásáról

XVI. Benedek pápa október 12-én az indiai keresztények elleni erőszak áldozataiért és a békéért imádkozott az úrangyala imádság alkalmával. Szavai haragot és rosszallást váltottak ki a hindu nacionalista Baratija Janata párt vezetőiből. (Magyar Kurir)

A Vatikán a frankfurti könyvvásáron

Október 15-19. között tartották a 60. Frankfurti Nemzetközi Könyvvásárt, melyen a vatikáni könyvkiadó és a vatikáni múzeumok idén is jelen voltak. Giuseppe Costa, a könyvkiadó igazgatója a vásárhoz kapcsolódóan három újdonságról, illetve eseményről adott hírt. A kiadó a Történelemtudományok Pápai Bizottságával közösen bemutatta a német kiadók egyháztörténeti dokumentációs anyagot tartalmazó könyvsorozatát. A kiadó vezetői részt vettek Joseph Ratzinger németül megjelenő életműsorozata első kötetének bemutatóján. Bejelentették, hogy a pápa összes művei olaszul is megjelennek. (Magyar Kurir)

II. János Pál, Róma plébánosa

Angelo Zema újságíró kötetben gyűjtötte össze II. János Pál római híveihez fűződő kapcsolatának történetét. Csaknem 27 évig tartó péteri szolgálata során Wojtyla pápa 301 látogatást tett székvárosa plébániáin. A Lateráni Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent kötet számos, eddig még ismeretlen epizódot, anekdotát idéz fel a „nagy pápa” és a római hívek közötti kapcsolatról, kezdve 1978. december 3-tól, 2002. február 17- i utolsó, látogatásig. (Magyar Kurir)

Szent Pál-emlékérem

A népek apostolának megtérését ábrázolja az a kéteurós érme, amelyet a Vatikáni Numizmatikai Hivatal bocsátott ki október 15-én a Szent Pál-évvel kapcsolatban.

Nemzetközi ökumenikus bibliaolvasási felmérés

Számos országban az emberek túlnyomó része azt vallja, hogy életében legalább egyszer megtapasztalta Isten közelségét és oltalmát. Sokan gyakran imádkoznak. Többek között ez derült ki a felmérésből, amelyet ökumenikus szinten végeztek a bibliaolvasásról. Az október 14-i vatikáni bemutató alkalmul szolgált arra is, hogy együttműködési megállapodást írjanak alá a Szentírás fordításáról és terjesztéséről a Katolikus Biblia Szövetség és a Biblia Társaságok között.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .