Együttműködés Katasztrófahelyzetben

A résztvevők csak a helyszínre érve szembesültek a konkrét feladatokkal, a gyakorlatot így egyfajta vizsgaként is felfoghatták az érintettek. Az itt készült felvételeket ezután értékelik és elemzik a szervezők.

A feltételezett helyzet szerint a zirci kórházba víz tört be, így az épületet ki kellett üríteni; nem sokkal később a víz betört a vegyszerraktárba is, ahonnan mérgező gázok szabadultak fel, így a kiürítés még nehezebb körülmények között folytatódott. Az elképzelt balesetben többen „megsérültek”. A sebesülteket a gyűjtőponton osztályozták sérülésük súlyossága szerint, majd az első ellátás után továbbirányították őket a fogadó kórházba.

A szituációs gyakorlatban a kórház valódi betegeinek egy része – akinek állapota megengedte és hozzájárult – is részt vett. A többi „sérültet” egy erre a célra létrejött szervezet, illetve a máltai szeretetszolgálat veszprémi intézményeinek önkéntesei adták. Adányi László, a Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi programvezetője az érdeklődő újságíróknak elmondta, ilyen veszélyhelyzeteket számítógéppel nem lehet gyakorolni. Fontosnak nevezte, hogy csak ezeken az alkalmakon tud több szervezet (mentők, tűzoltók, katasztrófavédők, önkéntesek) együtt dolgozni, és tapasztalatot szerezni a közös munkáról.

A szeretetszolgálat munkatársai három napot töltöttek a bakonyi városban. Péntektől vasárnapig százkilencvennégy önkéntes kapott oktatást, képzést, és vett részt a szombati gyakorlatban.

A szombati kórházürítéses akcióban egyébként a magyar, német, osztrák és erdélyi máltai mentőszervezetek mellett a szeretetszolgálat önkéntes orvoscsoportja, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezetei (Veszprémi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság, Katasztrófavédelmi Mobil Labor, Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat), Zirc város illetékes szervei (Zirci Önkéntes Tűzoltóság, városi önkormányzat, Erzsébet Kórház, rendőrőrs), valamint az Országos Mentőszolgálat és az Emergency Service mentőegységei is részt vettek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .