„Egymillió csillag a szegényekért”

Fotó: Loósz Róbert

 

Az „Egymillió csillag a szegényekért” jótékonysági akciót idén több mint kétszáz helyszínen rendezi meg a Katolikus Karitász. Az egyhetes rendezvénysorozatot december 4-én Pécsett, a Széchenyi téren nyitották meg.
Az ünnepségen részt vett Udvardy György megyés püspök, Écsy Gábor, a karitász országos igazgatója, valamint Vidákovics Szláven színművész, a Pécsi Horvát Színház igazgatója is. A rendezvényen fellépett a Mecsek kórus, amely jövőre ünnepli alapításának hatvanadik évfordulóját.
Akik itt vannak, azoknak a szívében ott világít az ünnepvárás fénye – mondta köszöntőjében Udvardy György püspök. – Azok hiszik, hogy jót tenni másokkal jó, és hiszik, hogy a kapcsolataink azért élnek, mert áldozathozatallal éltetjük azokat. Öröm látni, milyen sokan vannak itt. Adventben keressük az ajándékokat, amelyekkel kedveskedni akarunk szeretteinknek. Ebbe az örömvárásba, szeretetélménybe azonban időről időre belelép az élet valósága, a rászorulók helyzetével való szembesülés. Ám ez nem veszi el az ünnep örömét, hanem inkább megerősíti bennünk, hogy felelősséggel tartozunk embertársaink iránt – mutatott rá a főpásztor. – Miközben készülünk meglepni azokat, akik hozzánk tartoznak, gondoljunk azokra a testvéreinkre is, akikről szinte mindenki megfeledkezett, és eltűntek az emberi ünneplés köréből. Azokra, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy ajándékot adjanak szeretteiknek. Akik talán már az éltető reményt sem tudják hordozni a szívükben. A karácsonyra készülve szeretnénk tudatosan gondoskodni e „legkisebb” testvéreinkről, hogy az ünnep számukra is valóban a szeretet ünnepe legyen – hangsúlyozta Udvardy György püspök.
A karitász önkéntesei gyertyákat adtak az érdeklődőknek, amelyek egy-egy rászorulót jelképeztek. A gyertyákért felajánlott adományokból összegyűlt pénzt a szeretetszolgálat a hátrányos helyzetűek segítésére fordítja. Több száz családnak tudnak ezáltal valódi segítséget adni a téli időszakban: ételt, kályhát, tűzifát.
Az „Egymillió csillag a szegényekért” akció 1998-ban Franciaországból indult el. A nemzetközi akcióban ma már tizenöt ország vesz részt évről évre, hazánk 2008-ban csatlakozott a rendezvényhez. Az akció célja világszerte közös: az összetartozás, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, a figyelem felhívása a társadalom peremére szorultakra.
A Katolikus Karitász színes programokkal, jótékonysági koncertekkel és közösségi gyertyagyújtásokkal várja a segíteni szándékozókat. Az önkéntesek és a járókelők több helyszínen – főtereken, adventi vásárokban, templomok előtt – szívet, keresztet formálnak a gyertyákból, ami a nélkülözőkkel való együttérzést, a közösségvállalást jelképezi.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .