Egymillió aláírás az élet védelmében

 Az európai polgári kezdeményezés egy olyan uniós intézmény, amely lehetővé teszi, hogy a kontinens polgárai hallathassák hangjukat az Európai Unióban. Legalább egymillió aláírás szükséges ahhoz, hogy az Európai Bizottság az Európai Parlament napirendjére tűzze a kezdeményezésben megfogalmazott kérdést.

Az Egy közülünk kezdeményezés azt kívánja elérni, hogy az Európai Unió illetékességébe tartozó ügyekben minden embert a fogantatás pillanatától kezdve megillessen az élethez, az emberi méltósághoz és az integritáshoz való jog, és az Európai Unió ne finanszírozzon olyan politikát, amely nincs tisztelettel az élet védelme iránt. Gondolhatunk itt például az embrionális őssejtkutatás támogatásának beszüntetésére, vagy az olyan, nem kormányzati szervezetek finanszírozásának megvonására, amelyek az abortuszt mozdítják elő az egyes országokban. A végső cél, hogy ne részesülhessenek uniós pénzekből olyan kezdeményezések, amelyek nem tisztelik az élethez való jogot.


 

Az uniós törvénykezés nem érintené az abortusz vagy a kutatás törvényességét, viszont számos olyan, ezekhez kapcsolódó tevékenységre vonatkozna, amelyek finanszírozását ma még az Európai Unió biztosítja.

A kampánynak széles körű kulturális jelentősége is van. Ma ugyanis Európában egy olyan vitának vagyunk részesei, amelyben sokan lábbal tiporják az ember alapvető jogainak egyikét. A kezdeményezés résztvevői tudatosítani kívánják az Európai Unió tagországainak állampolgáraiban az élethez való jog fontosságát. „A kampány a lelkiismeret felébresztését szolgálja egy olyan kérdésben, amelyre vonatkozóan napjaink társadalma súlyos álláspontot képvisel: nem védelmezi, hanem sérti az élethez való jogot, holott ez minden további jognak az alapja” – hangsúlyozta Filippo Vari, a római Európai Egyetem alkotmányjogi docense, az Egy közülünk kampány egyik kezdeményezője.

Európa-szerte önkéntesek, szülők, nagyszülők, fiatalok és idősek szervezik az aláírásgyűjtést. Magyarországon is számos civilszervezet csatlakozott a kezdeményezéshez. A hazai kampány szervezését az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület munkatársai vállalták magukra.

További információ a kezdeményezés honlapján (www. egykozulunk.hu) érhető el. Itt nyílik lehetőség digitális aláírásra is, illetve a honlapon keresztül lehet aláírásgyűjtő lapot igényelni. Papír alapon kizárólag az Európai Bizottság által jóváhagyott formanyomtatványon fogadják el az aláírásokat. Az aláírásgyűjtéshez csatlakozni lehet a www.oneofus.eu/hu honlapon is, a név, illetve a személyi igazolvány vagy az útlevél számának megadásával.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .